Han har nettopp fylt 17 år. Det siste året er han dømt for ran og trusler. Samfunnsstraff har ikke hjulpet. Barnevernet har ikke hjulpet.

I går møtte en angrende synder i retten og beklaget seg overfor ett av de fire siste ofrene.

— Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er helt på trynet det jeg gjorde. Du skal ikke være redd for meg. Jeg beklager. Jeg vil aldri gjøre det mer, gråt 17-åringen, mens han vendte seg mot offeret.

Offeret er Arild Nordbø (35), innehaver av en dagligvarebutikk på Åsane. Den 22. mars i år oppsøkte tiltalte butikken og innehaveren la i første omgang den krakilske unggutten i bakken etter å ha tatt ham for øltyveri. Etterpå overlot han tiltalte til en barnevernsansatt. Det hjalp lite, etterpå kom 16-åringen tilbake og overfalt Nordbø.

Han ble slått ned og sparket mens han lå nede.

— Han var helt gal. Jeg hadde vondt i ørene en måned etterpå, fortalte Nordbø i retten.

På tross av sin unge alder er den tiltalte varetektsfengslet. Egentlig var han tvangssendt på barnevernsinstitusjonen St. Hansgården i Kristiansand. Men det hindret ham ikke fra å ruse seg, og til sist fikk politiet medhold i fengsling.

I retten fortalte 17-åringen at rusen er god, men at den gjør ham aggressiv. Tirsdag var tredje gangen han må møte som tiltalt.

— Jeg drikker øl og sprit og tar piller. Det var blåvalium den gangen, men jeg tar det som er. Jeg får et kick av rusen. Det er en forskrudd verden å gå rundt i, forklarer han retten.

I fjor ble han dømt for et grovt drosjeran. Som 15-åring gasset, knivtruet og ranet han en drosjesjåfør før han og en kamerat stjal bilen, stakk forbi en politisperring og kjørte i grøfta.

Senere har det bare fortsatt, tross samfunnsstraff og overføring til barnevernet.

— Barnevernet har vanskelig for å tilby ham noe. Han er alt for ung, og egner seg ikke for fengsel, men samfunnsstraff er ikke aktuelt lenger, sier politijurist Jan Tallaksen, som førte saken for påtalemyndigheten i retten.