KRISTIANSAND: Foreløpig vet ingen hvor lenge kaoset vil vare. Flyforbudet for fly av typen Dash 8-Q-400 er utvidet fra å gjelde bare i Skandinavia til hele verden.

Også torsdag måtte SAS kansellere to av fire avganger fra Kristiansand lufthavn Kjevik til København. Avgangene klokken 06.20 og 12.35 er innstilt, det samme gjelder ankomstene fra København klokken 12.10 og 21.55. Flyforbudet for Dash 8-Q-400 skyldes at modellen har vært innblandet i to nestenulykker på kort tid. I begge tilfellene måtte flyene nødlande.

Flere innstillinger

— Vi vet ingenting. Det eneste jeg vet fremover er at også avgangen fra Kjevik til København klokken 06.20 fredag er innstilt. Vi venter også på beskjed om at ankomsten klokken 12.10 fredag innstilles, sier Geir Svendsen ved SAS Ground Service på Kjevik til fvn.no.

SAS-personalet jobber nå på spreng for å finne alternative flyruter. Problemene er at de to resterende avgangene til Københvan er fulle. Det samme gjelder de fleste avgangene til Oslo.

— Noen har kjørt selv inn til Oslo for å komme seg videre til København. Men også fra Oslo er det fulle fly, og noen er blitt sendt via Stockholm. Problemet er også at en del fly fra København er innstilt, slik at passasjerene ikke kommer seg videre, sier Svendsen.

40 passasjerer må torsdag kveld belage seg på buss til Oslo.

- Ingen sure miner

— De passasjerene som skulle ha reist fra Kjevik klokken 06.20 i morgen, blir i kveld satt på en buss til Oslo. Bussen har avgang klokken 21.30, og vil være framme i Oslo i god tid før avgangen til København i morgen tidlig, opplyser Svendsen, og meddeler at passasjerene har tatt endringene fint.

— Jeg har foreløpig ikke vært borti noen sure mennesker, sier han.

SAS Braathens benytter ikke Dash 8-Q-400 i sitt rutenett. SAS Sverige har avganger mellom Trondheim og Stockholm, mens SAS Danmark flyr mellom København og Kristiansand, Bergen og Stavanger.

I Sverige ble 26 flyvinger innstilt torsdag, hvorav elleve skulle gått til utlandet. I alt blir 1.300 passasjerer rammet av innstillingene, og mange av dem må i stedet ta buss og tog.

Foreløpig er det ikke blitt satt inn andre fly på strekningene.

— Vi jobber med andre fly, både internt i SAS-systemet og gjennom andre flyselskap som leasing, sier Geir Svendsen ved SAS Ground Service på Kjevik.