KRISTIANSAND: — Europeisk urologisk forening har sendt ut melding til foreninger verden over om å makere prostata på denne dagen. Dette gjør vi her i Kristiansand med å ha en stand på Sørlandssenteret fra klokken 13.00 til 18.00, sier leder i Profo Vest-Agder, Arne Skagestad, til fvn.no.

Denne markeringen gjør Profo (Prostataforeningen) i Vest-Agder sammen med urologer ved Sørlandet sykehus og Kreftforeningen.

Mest utbredt

— Prostatakreft er vanligere enn folk flest tror. Hvert år er det 3800 nye tilfeller av kreften i Norge. Det er dermed den vanligste kreftformen for menn, og Norge ligger på verdenstoppen i antall tilfeller, forteller Skagestad.

1300 personer dør årlig i Norge på grunn av denne typen kreft. Skagestad ønsker mer åpenhet rundt prostata og hyppigere kontroller.

— Vi ønsker regelmessige kontroller på menn over 50 år. Dette har ikke helsevesenet gitt klar signal for enda, men vi vil fortsette å jobbe for å få det til. I tillegg er det viktig at menn ikke er flaue for å oppsøke legen dersom de oppdager tegn på at de kan ha prostatakreft, sier han.

Symptomene kan være: " Vanskeligheter med å late vannet.

" Blod i urinen.

" Opphovning om natten.

— De fleste tilfeller av prostatakreft blir oppdaget ved en tilfeldighet, og alt for sent, forklarer han.

Forskningsresultater viser at et kosthold som inneholder tomater, blomkål, brokkoli og frukt kan være med på å redusere faren for prostatakreft.