Frykter hytteforbud vil gi konkurser

Regjeringen varslet tirsdag at hytteforbudet vil vare til over påske. Ordførere i Agder frykter at lokale reiselivsbedrifter vil gå konkurs.

Publisert:

Ordfører Jon Rolf Næss i Bykle mener flere vil trenge statlig og kommunal hjelp for å overleve. Her er han avbildet i et folketomt Hovden alpinanlegg den første helgen etter at regjeringens restriksjoner trådte i kraft. Foto: Steinar Vindsland

 • Torbjørn Witzøe

AGDER: – For reiselivsnæringen på Hovden og i kommunen ellers kom hytteforbudet på verst tenkelig tidspunkt. Flere selskaper har svak likviditet, og jeg frykter at det nå vil komme konkurser, sier ordfører Jon Rolf Næss i Bykle.

Han er spent på hva statlige hjelpepakker vil bety, og er også åpen for at kommunen må bidra overfor de som rammes hardt av korona-krisen.

Ordfører Inger Lise Lund Stulien i Åseral. Foto: Privat

Ordfører Inger Lise Lund Stulien i Åseral synes det er trist å ikke kunne ønske hyttefolk velkommen i helger og ikke minst i påsken. Hun sier hytteforbudet rammer alpinanlegg, bensinstasjon, butikk og håndverksbedrifter hardt. Også hun frykter at lokale virksomheter som retter seg mot reiselivet kan komme til å gå konkurs.

Ordfører Jan Kristensen sier at reiselivsbedrifter og handel i Lyngdal rammes hardt under koronakrisen. Foto: Torbjørn Witzøe

Det er ikke bare innlandskommunene som bruker å ha godt besøk i påsken. Ordfører Jan Kristensen i Lyngdal sier at svært mange av de 2000 hytteeierne i hans kommune vanligvis starter sesongen i påsken. Det er også tilfellet for de nærmere 400 stasjonære campingvognene i kommunen.

– Fra før av er jo både hotellet og Sørlandsbadet stengt som følge av koronautbruddet, og nå rammes også påskehandelen hardt, sier Jan Kristensen.

Varaordfører Isak A. Liland i Sirdal. Foto: Torbjørn Witzøe

Mange permittert

I Sirdal som har under 2000 innbyggere, er 200 nå permittert som følge av koronasitusasjonen. Både skianlegg, spisesteder og hotell er stengt, og omsetningen i lokale butikker har stupt.

– Det blir utvilsomt en stor jobb å stable alt på beina igjen når koronakrisen er over. Vi får håpe og tro at de statlige tiltakspakkene vil avhjelpe situasjonen, sier varaordfører Isak A. Liland i Sirdal.

Ordfører Jonny Liland i Sirdal. Foto: Privat

Ordfører i Sirdal, Jonny Liland, sier kommunen er fullt klar over at alpinanleggene og reiselivsnæringen har tapt store penger. Han forsikrer at kommunen både vil følge opp situasjonen deres overfor sentrale myndigheter, og senere også se hva kommunen kan bidra med for å hjelpe de som har fått størst problemer.

Ordfører Steinar Kyrvestad i Valle. Foto: Marit Simonstad Kvaale

I Valle diskuterer politikerne nå om det kan bli aktuelt å lempe på kommunale avgifter overfor virksomheter som rammes av hytteforbud og pålegg om å stenge skianlegg og hotell.

– Jeg vil tro de to bensinstasjonene som en følge av hytteforbudet har mistet 80 prosent av kiosksalget. Slik jeg ser det bør sentrale myndigheter dekke tapene til virksomhetene som rammes av de politiske vedtakene som er fattet, sier ordfører Steinar Kyrvestad i Valle.

Vondt, men nødvendig

Selv om ordførerne i hyttekommunene som Fædrelandsvennen har snakket med gjerne skulle sett det var mulig å hilse alle påsketuristene velkomne, er de stort sett enige om at det ikke var noen vei utenom å forlenge hytteforbudet til over påske.

– Dette er en felles dugnad, og det er ikke bare den lokale reiselivsnæring og eiere av fritidsboliger og bobiler som rammes. Det er sikkert like mange nordmenn som nå er lei seg for at de ikke kan reise til syden i påsken, tror Jan Kristensen.

Jon Rolf Næss mener det ville blitt et feil signal å komme med dersom en hadde åpnet opp for bruk av hytter for tilreisende før påske. Han viser til at de i Bykle i dagens situasjon umulig kunne klart å stable en forsvarlig beredskap på beina til å ta seg av 15-20.000 påsketurister.

Inger Lise Lund Stulien gir honnør til hytteinnbyggere i Åseral som hun mener har tatt forbudet mot å bruke hyttene sine rimelig greit.

– Meningene mine om hytteforbudet holder jeg for meg selv, men forsikrer at kommunen følger lojalt opp alle pålegg og råd som kommer fra sentrale myndigheter, sier Steinar Kyrvestad i Valle.

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Torbjørn Witzøe torbjorn.witzoe@fvn.no
Publisert:

Les også

 1. – Ble innført i panikk

 2. Hytteforbudet fortsetter til over påske

 3. «Det er i hvert fall en ting vi har lært om det norske folk så langt i denne pandemien. Vi er hyttefolk.»

 4. – Tapte én million bare på lørdagen

 5. – Dette er det verste synet

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
 1. Koronaviruset
 2. Hytteforbud
 3. Setesdal
 4. Lister
 5. Reiseliv