KRISTIANSAND: Hovedtrekket for folk flest i statsbudsjettet som finansminister Kristin Halvorsen la fram tirsdag formiddag, er at skatte— og avgiftsnivået fra 2009 videreføres.

- Det avgjørende for folks økonomi er hvordan renteutviklingen blir. Vi får en skatteomlegging, men effekten av den omleggingen er veldig begrenset, sier regionbanksjef i Sparebank 1 SR-Bank, Ragnar Tollisen, til fvn.no.

Opp 1,5 prosent

Ifølge regionbanksjefen må folk forvente en renteøkning på 1,5 prosent i løpet av neste år. Det vil gi et boliglån på rundt 4,5 prosent.

Statsbudsjettet er ifølge banken ikke mer rentedrivende enn ventet.— Markedet hadde priset inn konsekvensene av budsjettet fra før. Vi legger til grunn en renteøkning på halvannen prosent jevnt utover i 2010, sier Tollisen.

Fvn.no har fått SR-Bank til å regne ut hva budsjettet betyr for folk flest. Resultatet ser du i boksene til venstre i artikkelen.

Les også:

Dette får Vest-Agder fra regjeringen

UiA-rektoren skjønner ikke tenkemåten

Blandede reaksjoner fra politikerne

Ifølge regionbanksjefen er det ikke noen grupper som blir stående igjen som tapere i statsbudsjettet. Det blir ingen endring i satsene for barnehage, SFO og barnetrygd. Regjeringen rører heller ikke kontantstøtten.

— Det er ikke noen som blir spesielt tilgodesett eller ender opp som tapere, sier Tollisen, og legger til:

Høyest lån

  • Budsjettet slår mest ut for dem som har høyest lån. For en småbarnsfamilie med 2,1 millioner i lån, vil økte renteutgifter utgjøre 11.000 kroner. Men man vi få 3000 kroner i besparelse på skatteomleggingen. Vi har hatt et unormalt lavt rentenivå over lang tid, og skatteomleggingen kan ikke ta høyde for å møte rentehevingen.

Regjeringen skjerper formueskatten på bolig. I prinsippet skal nå 25 prosent av boligens markedsverdi legges til grunn, slik at dyre boliger blir skattlagt hardere. Effekten av dette reduseres imidlertid noe på grunn av økt bunnfradrag.

— Ny boligskatt og høyere formueskatt for bolig nummer to, for eksempel bolig til utleie, ser ved første øyekast ut som en veldig skjerpelse. Men siden man øker bunnfradraget, vil ikke nettoeffekten bli veldig stor, sier regionbanksjefen.

Miljøvennlige biler

I statsbudsjettet foreslår også regjeringen å øke satsene i CO2-komponenten i engangsavgiften, for å stimulere til kjøp av miljøvennlige biler. Regjeringen forsterker dermed de økonomiske motivene til kjøp av biler med lave CO2-utslipp.

Ifølge SR-Banks utregninger vil eksempelvis en Volvo V50 med 1,6 liters dieselmotor, 109 hk, bli snaut 6000 kroner billigere. I motsatt ende er VW Tiguan 2,0 liters diesel, 140 hk, snaut 9000 kroner dyrere.

- Stimulien mot miljøvennlige biler var som forventet for å underbygge miljøprofilen. Dette vil nok fortsette framover, sier Tollisen.

Offentlig sektor vinner

Offentlig sektor er, som signalisert i valgkampen, budsjettets vinner gjennom økt tilførsel av midler. Det blir flere sykehjemsplasser, mer penger til sykehusene og økte bevilgninger til samferdsel.

Men privat næringsliv, spesielt eksportindustrien, får trolig større utfordringer, etter som kronen ventes å styrkes som følge av budsjettet.

— For eksportindustrien, som er viktig for vår region, er det viktig hva som vil skje med kronekursen. Prognosen er at vi vil se en styrket krone, sier Tollisen.

Les hele statsbudsjettet her (pdf-format)

I regneeksemplene legger Sparebank 1 SR-Bank til grunn en gjennomsnittlig renteøkning på 0.75 prosent i 2010. Ligningsverdi for bolig settes i 2010 til om lag 25 prosent av boligens markedsverdi. Pensjonistparets økte skatt henger sammen med skatteskjerpelse av egen bolig.