Samtidig har Landbruks— og matdepartementet tatt initiativ til å endre grensene for Vest-Lista kulturlandskap, ett av landets 20 utvalgte kulturlandskap i jordbruket. Årsaken er at planene for vindkraftverket delvis omfatter arealer innenfor det utvalgte kulturlandskapet.

Varselet om søksmål og Landbruksdepartementets utspill viser at kampen om vindkraftverket og bruken av landskapet på Lista ikke ble endelig avgjort da Olje- og energidepartementet i mai i år ga selskapet Norsk Miljø Energi Sør AS konsesjon for å bygge 31 vindturbiner. Dette skjedde etter at regjeringen i mars hadde utpekt Vest-Lista som ett av landets spesielt utvalgte kulturlandskap.

– Grelt misforhold

Det planlagte søksmålet mot staten blir varslet i et brev som Nettverket Ja til bevaring av Lista-landskapet nylig har sendt til Miljøverndepartementet og Olje- og energidepartementet.

«Vi er klar over at en domstol ikke tar stilling til politisk skjønnsutøvelse, når skjønnet anses å være innenfor lovverkets rammer», heter det i brevet til departementene.

Men Nettverket Ja til bevaring av Lista-landskapet hevder at departementene går ut over disse rammene og at det er «et grelt misforhold» mellom det politiske skjønn som er utøvd, og «hva en kunne forvente» ut fra lovverk, internasjonale konvensjoner og statens egne retningslinjer og konfliktvurderinger for vindkraftsaker.

Vest-Listas status

Landbruksdepartementet har bedt Sekretariatet for utvalgte kulturlandskap ved Statens landbruksforvaltning om å foreta en ny områdeavgrensning for Vest-Lista kulturlandskap. Dette skal skje i samråd med Fylkesmannen i Vest-Agder.

«Avgrensningen skal foretas slik at grensen mot nord legges i flukt med grensen for reguleringsplanen for vindmølleparken, slik at området kan opprettholdes som et av de 20 utvalgte områdene», skriver departementet.

Samtidig kommer Landbruksdepartementet med en forsiktig antydning om at det kanskje ikke kan være både vindkraftverk og utvalgt kulturlandskap på Lista.

— Vi ber også sekretariatet foreta en vurdering av Vest-Listas status når vindmøller og veier er anlagt, heter det i brevet til Statens landbruksforvaltning.