MANDAL: — Budsjettet som nå legges fram er helt klart det strammeste og vanskeligste jeg har hatt med å gjøre, sier rådmann Erik Hillesund.

Innføringen av eiendomsskatt på verk og bruk betyr en merinntekt for kommunen på om lag to millioner kroner neste år. Det er hardt trengte penger når kommunen trenger inndekning på 20 millioner kroner som det var for lite av for å få budsjettet til å gå opp.

En viktig grunn til for lite penger, er at det skal utbetales 8-10 millioner kroner i erstatning til de tidligere barnehjemsbarna neste år. Dette er penger som hentes direkte ut av driftsbudsjettet.

Lønnsvekst

Dessuten rammes også Mandal kommune av den høye lønnsveksten som kom de ansatte til del etter lønnsoppgjøret sist vår.

— Staten anslo en årslønnsvekst på fem prosent, men for vår del handler det om sju prosent, sier Hillesund.

I sin budsjettframleggelse legger han til grunn et prinsipp om at eiendomsskatt for bolig- og fritidseiendommer ikke skal innføres til og med 2012. — Dette for å gjøre kommunen attraktiv å bo i, og fordi bystyret tidligere så klart har vært negativt til denne skattetypen, sier Hillesund.

Idretten rammes

Andre områder som blir merkbare, er innen idrett og kultur. I år har denne sektoren et underskudd på én million kroner. Derfor halveres tilskuddet til lag, foreninger og kulturarrangement, leieprisen for lokaler dobles, prisen for å ha barn på kulturskolen heves og åpningstidene i Mandalshallen og svømmehallen reduseres.

Dessuten økes det for å ha barn på SFO med ti prosent.

Men alt er slett ikke bare svart. Renoveringen av Blomdalen skole starter med ti millioner kroner i 2009, de 14 første millionene går til prosjektering av det nye kulturhuset og rydding av tomten, og Speilen ved Furulunden skole får isbane.

Dessuten innredes de gamle administrasjonslokalene til Båtservice på Vestnes med 10-15 omsorgsleiligheter, et bygg kommunen nå overtar.

Les mer i morgendagens papirutgave.