KRISTIANSAND: På Svensholmen, som er en spesielt attraktiv badeholme, skal det fjernes en rekke private brygger ved de 11 hyttene.

— Vi frigjør store arealer ved å lage fellesbrygger på to steder, i stedet for å ha 11 spredte brygger rundt hele øya, forklarte arealplanlegger Tone Iglebæk da kommunalutvalget ble orientert om fremdriften i går.

Lagmannsretten har slått fast at hytteeierne på bynære Bragdøya og holmene rundt kun har rett på punktfeste, slik kommunen hevdet etter avtalen fra 1975. - Langt å gå Det vil si 15 meters radius rundt hytta, eller drøyt 700 kvadratmeter. Hytteeierne gjorde krav på halvannet til to måls tomter.

Siden kommunen nå eier grunnen der de private bryggene står, vil de fjerne disse stengslene. Dette skal åpne nye sandstrender og svaberg. Reguleringsplanen fremmes om kort tid for byutviklingsstyret.

— For noen er dette helt i orden, for andre blir det veldig lang vei å gå, spesielt for folk som er dårlige til beins. Enkelte må bære vann 300 meter fra båten til hytta, forklarer hytteeiernes talsmann Tom Garman Bjørnsen, som er kritisk til å fjerne så mange brygger.

Han er også kritisk til arealplanleggerens ordbruk.

— Hun brukte uttrykket «flotte svaberg» ni ganger, men flere steder er det snakk om bratte skrenter, mener Bjørnsen.

Nektes palass Hyttene på Svensholmen har beslaglagt nesten halve øyas areal. I tillegg er det seks på Hestehauet, som ikke er like tiltrekkende på båtfolket. Her er det planlagt én fellesbrygge, i likhet med Bragdøya, som har to hytter. Utover dette finnes to på Langøya og én på Blomsterøya.

Felles for de 22 hyttene er at de er svært enkle og små, 40-50 kvadratmeter og uten vann eller strøm. Den eldste skal være fra 1895, mens de øvrige er bygd på 1920- og 30-tallet.

Hytteeierne kan bli nektet utvidelser.

— Politikerne har vært opptatt av at dette ikke skal bli store palass. Vi skal nå gjennom en diskusjon med byantikvaren, det er klart at dette er unik hyttehistorie, uttaler saksbehandler Jon Holt fra Kristiansand Eiendom.

Et mindretall av hytteeierne ønsker å kjøpe tomten sin for 40 prosent av markedsverdi. De fleste ønsker en evig festerett, og betaler da 1200-1300 kroner i årlig leie til kommunen.

Også folk uten båt skal sikres tilgang, med broforbindelse mellom Andøya og Bragdøya.

FAKTA

  • Kristiansand kommune kjøpte Bragdøya og holmene rundt i 1969 og skrev festeavtale med de 22 eierne om rett til å beholde hytta i 35 år fra 1. januar 1975. — Kommunens ledelse ville rive hyttene når festeavtalen går ut i 2010, men i 2005 fastslo kommunens advokater og departementet at tomtefesteloven gir rett til innløsning.

— Lagmannsretten har fastslått at hyttene er punktfestet.

UØNSKET BRYGGE: Et eksempel på en privat brygge på Svensholmen som kan bli fjernet, noe hytteeiernes talsmann Tom Garman Bjørnsen er kritisk til. Foto: Kjartan Bjelland