KRISTIANSAND: – Det er irriterende at ikke kommunen tar ansvar for det som skjer når man brøyter en kommunal vei. Jeg har vanskelig for å forstå argumentet med at det kan være hvem som helst av brøytesjåførene som har gjort det, sier Oddgeir Øystese til Fædrelandsvennen.

28-åringens bil, en Alfa Romeo 2003-modell, sto parkert i Idunveien på Lund natt til 25. februar 2007. Tidenes snøkaos førte til tidenes verste brøyteskader i Kristiansand – mer enn 400 tilfeller på gjerder, murer, hus og biler.

Høyre side ble trykket inn, og bilen reparert for 55.000 kroner. Ekteparet Øystese hadde heldigvis kaskoforsikring på bilen, men må dekke egenandelen på 4000 kroner. Dessuten får de bonustap, som koster tusenlapper.

Kommunen fornøyd

Verkstedet var ikke i tvil om hva som hadde skjedd: «Karosseriet var liksom revet opp og mye snø var presset inn i forstilling og motorrom» heter det i uttalelsen fra Agder Bilskade.

Den ferske voldgiftsdommen frikjenner imidlertid Kristiansand kommune for erstatningsansvar. Dette til tross for at dommeren «finner det sannsynlig» at skadene er påført av en brøytebil.

Det skal ikke finnes rettspraksis på denne type saker, derfor var kommunen interessert i en juridisk avklaring.

– Vi er fornøyd med dommen, da vi i lignende saker har praktisert samme konklusjon, forklarer advokat Bernt Enger i teknisk sektor.

Ingen sjåfør meldte fra om skaden, det fantes heller ikke vitner. Forholdet ble politianmeldt, men saken henlagt da det ikke lyktes å spore opp brøytebilføreren. Denne natten var ekstrem, og mange private kjøretøy ble innleid.

Advokat Enger påpeker at det i slike tilfeller må bevises at skaden har skjedd uaktsomt, altså etter uforsvarlig kjøring.

– I de tilfeller vi ikke har greie på hvem som har forårsaket skaden, er det et problem for skadelidte. Det kan virke brutalt nok, medgir Enger.

Forsvarlig parkert

Bilen sto i en parkeringslomme langs veien. Ifølge Øystese hadde de klarert dette med brøytemannskaper dagen i forveien. Det lavet ned, og bilen var dermed tildekket av snø om natten.

Voldgiftsretten legger til grunn at bilen var parkert forsvarlig. Ifølge voldgiftsdommeren, advokat Børre Lid, må episoden karakteriseres som et «hendelig uhell»:

«Slik voldgiftsdommeren vurderer sakens beviser, foreligger det ikke sannsynlighetsovervekt for at fører av brøytebilen har utvist uaktsomhet», konkluderes det i dommen, som ikke kan ankes.

– Dette betyr at kommunen har alt å tjene på at sjåførene stikker av når de treffer biler, mener Oddgeir Øystese, som tviler sterkt på at sjåføren kan ha unngått å merke det kraftige sammenstøtet.

Advokaten til Jernbanepersonalets Bank og Forsikringsselskap er også forbauset over utfallet.

– Vi har hevdet at kommunen ikke kan omgå sitt erstatningsansvar ved å sette ut offentlige tjenester til andre private kontraktører, fordi dette vil skape en uholdbar situasjon for dem som innretter seg i tillit til at kommunen utfører offentlige oppgaver på en forsvarlig måte, uttaler advokat Einar Bratteng.