KRISTIANSAND: For få dager siden ble en politibetjent ved Agder politidistrikt dømt til å betale 10.000 kroner i bot etter en brutal pågripelse ved Otra-elva i september i fjor. Kristiansand tingrett fant 36-åringen skyldig i grov uforstand i tjenesten, samt legemsfornærmelse og brudd på veitrafikkloven.

Les også: Politimann dømt for forfølgelse av syklist

Ifølge hovedtillitsvalgt ved Kristiansand politistasjon, Geir Iversen, har dommen vakt sterke reaksjoner i politiet. Nå frykter han at politifolk vil bli langt mer forsiktige ved pågripelser.

— Jeg tror det kan bli vanskeligere å gjøre jobben vår dersom denne dommen blir stående. Vi ser at våre metodevalg og måte å utføre jobben på blir innsnevret. I fremtiden er jeg redd for at flere vil la ting gå, siden vi ser at ingen stiller spørsmål ved vårt arbeid hvis vi lar folk stikke av. Frykten for å bli straffet, eller i verste fall miste jobben, blir for stor, mener Iversen.

- Prøvde å gjøre jobben sin

Iversen er overbevist om at den domfelte betjenten gjorde det han mente var nødvendig.

— Politiet må vurdere situasjoner i øyeblikket, når de skjer, der og da. Jeg er overbevist om at han ikke ville gjort dette hvis det hadde vært stor fare for at fornærmede ble skadet, sier Iversen.

Syklisten som ble påkjørt av politibetjenten ble ifølge dommen påført en rekke skrammer, blåmerker og skrubbsår. Politibetjenten tok opp jakten etter å ha observert 22-åringen levere åtte blåvaliumstabletter til en annen person ved en skole i Kristiansand. 22-åringen ble senere dømt for dette forholdet.

- Respekterer dommen

Iversen presiserer at han respekterer tingrettens dom.

— Domstolen gjør jobben sin ut fra det som er vedtatt av vår lovgiver. Men hvis loven er slik at politiet får mindre arbeidsrom er det kanskje på tide at lovgiver ser litt mer på regelverket, og hvor grensen skal gå, sier Iversen.

Ifølge Iversen forsøker politiet alltid å finne en løsning som er best mulig for alle involverte, men påpeker at det ofte er vanskelig å ordne ting i minnelighet.

— Det kan være nødvendig å bruke makt, men nå er jeg redd for at frykten for straff kan hemme politiet, sier Iversen.

Politimannens forsvarer, Jens-Ove Hagen, opplyser til fvn.no at dommen foreløpig ikke er anket.

— Vi vil ta en avgjørelse i løpet av neste uke, sier Hagen.