KRISTIANSAND: Jevnlig har røyken fra fyr-øya steget til værs i løpet av de tre siste ukene. Røyken fra Oksøy kan sees fra store deler av Kristiansand.

Det er Statens Naturoppsyn som brenner vegetasjon på Oksøy. Kontrollert bråtebrann er forklaringen på røyken som stiger opp fra øya.

Har hugd ned 150 sitkagran

— Det vi gjør er å brenne greiner fra sitkagran som vi har hugget på øya. Sitkagran er et fremmed treslag som vi ikke vil ha der, sier Carl Erik Kilander i Statens Naturoppsyn til fvn.no.

150 trær er blitt hugget ned. Stammene er foreløpig lagt i stabler. Kvistene brennes derimot for å unngå at de blir liggende og råtner. Gjennom den naturlige nedbrytningsprosessen av greinene skapes uønsket nitrogen.

— Dette virker som gjødsel for annen, uønsket vegetasjon som gress, sier Kilander.

Vil gjenskape kystlynghei

Bakgrunnen for at man har hugget ned de 150 trærne er et ønske om å skape gode vekstvilkår for kystlyng, som Statens Naturoppsyn arbeider for å få tilbake på Oksøy.

— Det er fylkesmannens miljøvernavdeling som har gitt oss dette oppdraget. De ønsker at vi skal gjenskape kystlynghei på øya, sier Kilander.

Kilander mener den store røykutviklingen mandag i stor grad skyldes snø som går over til vanndamp under forbrenningsprosessen.