KRISTIANSAND: Det viser folketallet per 1. januar i år, som nå er offentliggjort.

— Jeg har ikke merket problemet, for å si det sånn. Men det er jo bra for mennene, så har de litt å velge i, smiler Maria Sælevik.

I går ettermiddag fikk 58-åringen fra Grim trimmet håret i en frisørsalong der ansatte og kunder utelukkende var kvinner i sin beste alder.

Over 55 år

I Kristiansand bor det 1065 flere kvinner enn menn, 39.992 mot 38.927. Det betyr ikke at alle unge single menn kan stikke ut og forvente raske omfavnelser fra det motsatte kjønn.

Det er nemlig først fra 55-årsalderen at kvinnene passerer mannfolka på statistikken. Av personer over 90 år, for eksempel, er det 115 menn, versus 347 kvinner.

I aldersgruppen 20-39 år, der mange jakter sin livsledsager, er det 11.191 menn og 10.737 kvinner.

— Kvinner lever fire-fem år lenger enn menn, så det blir stadig større overvekt av dem med alderen. Da kan det være gunstig å være mann på sykehjem, hvis man er i form til den slags utskeielser, sier seniorforsker Helge Brunborg i Statistisk sentralbyrå (SSB).

I fylket for øvrig er det 101 flere menn enn kvinner, og det kan passe med at det fødes fem-seks prosent flere menn.

— Jeg er veldig overrasket over at vi er så mange flere. Nå må mennene ta seg i nakken og komme seg ut og danse, mener danseløve Maria Sælevik.

Menn til overs

Også i Aust-Agders største kommuner, Arendal og Grimstad, er statistikken hyggelig lesning for mannen. I de mindre kommunene er det kvinner som har flest å velge i.

— Flere kvinner flytter for å ta utdanning, mens en del menn er bofaste på grunn av en jobb som gjerne har gått i arv, for eksempel gårdsbruk, skogbruk, lastebil- eller maskinpark, forklarer SSB-forsker Brunborg.

Av alle sørlandskommuner har Valle relativt flest menn. Av de 1326 innbyggerne er det 46 par mannebein «til overs».

— Nei, dette var jeg ikke klar over, medgir Valles varaordfører Sigbjørg I. Næss (H).

— Har du ikke merket presset?

— Jo da, jeg ble huket med en gang jeg kom opp, som 15-åring på videregående. Det var mannfolk nok den gang også, for å si det sånn, forteller den 28 år gamle læreren fra Rogaland.

Hun støtter forklaringen fra SSB. Hennes egen mann, Tor, har sin lille bedrift, i likhet med mange andre valldøler.

Nå er flere studieretninger på skolen lagt ned, og de unge damene strømmer ikke lenger til bygda.

— Dette må vi rette opp. Da blir det viktigste å få flere innbyggere og gjøre Valle attraktivt for de unge, mener varaordføreren, som gleder seg over at det ble seks flere valldøler i fjor.

Nå er Næss i barselspermisjon, med en baby på to måneder. En gutt, det også.

Kjønnsbalansen er for øvrig best i Evje og Hornnes: 1662 menn mot 1665 kvinner.

PS: I Grimstad bodde det 9999 kvinner per 1. januar. Har noen i kommunen husket å gi en rød rose til nr. 10.000?