— Det er riktig at dette nye influensaviruset vil være her i høst og vinter, men det er riktig å anta at det vil komme tilbake igjen neste år og årene etter. Ved å vaksinere seg nå har man beskyttet seg på en rimelig måte, sier direktør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet til VG.

Det kan også skje at kommende influensarunder skjer med et mutert svineinfluensavirus.

All vaksine bortbestilt i Kristiansand

I denne høstens og vinterens runde, antar myndighetene at en større smittetopp kommer om seks til ti uker. Men det kan også bli et mindre omfang i høst, og at hovedbølgen kommer i januar-februar, ifølge Larsen.

Bare dem som torsdag hadde bestilt time for vaksine og personer i risikogruppene vil bli tilbudt behandling, opplyser kommuneoverlegen i Kristiansand. På vaksinasjonskontoret i byen er all vaksine bortbestilt til dem allerede har bestilt time. Fastlegene har fått en del, men bare til pasienter som er i de utsatte gruppene.

— Vi har nok doser på vaksinasjonskontoret til dem som allerede har bestilt og fått time, men så er det tomt, sier kommuneoverlege Vegard Vige.

Personer i risikogruppene er kvinner som er gravide og mer enn tre måneder på vei, personer med kronisk nyre- eller leversvikt, hjertesykdom eller lungesykdom. Også personer med diabetes eller kraftig overvekt regnes som i risikogruppen.

Nye forsyninger av influensavaksinen vil ikke være tilgjengelig i Kristiansand før i midten av november.