KRISTIANSAND: Steinar Kristiansen (KrF) sa i Fædrelandsvennen i dag at han føler Regjeringen forfølger kristne.

— For meg virker det helt fremmed. Jeg kan ikke kjenne meg igjen i den opplevelsen. Jeg opplever ikke politiske endringer som ekteskap for like kjønn og RLE som en trussel, men som et signal om inkludering av alle, også de som er annerledes, sier gateprest i Kirkens bymisjon i Kristiansand, Terje Seilskjær.

Han er selv SV-medlem, men understreker at han i denne sammenheng uttaler seg som prest. Seilskjær mener at KrF ikke har enerett på tolkningen av kristne verdier.

Har gjort mye bra

  • Kristne verdier er også solidaritet og inkludering. Det at privilegier forsvinner, kan man ikke kalle forfølgelse. Det er en del av endringen i tiden, i møte med nye trosretninger og mennesker med andre kulturer. For meg må verdien respekt på plass. Respekt for mennesker som er annerledes, sier Seilskjær.

Han er opptatt av ikke å bli satt i bås, og at ikke alle kristne blir tillagt samme meningene som Steinar Kristiansen. Gateprest Seilskjær mener regjeringen har gjort mye bra for kristne.

— Så kristne blir ikke diskriminert?

— Jeg kan ikke skjønne det. At vi ikke synger salmer går mer på kultur enn diskrimiering. Kirken er på ingen måte diskriminert, men heller favorisert, mener han.

- Hysterisk

Arbeiderpartiets fjerdekandidat, Eirik Dåstøl Langeland, mener Kristiansens utspill ikke kan stå uimotsagt.

— Anklagene om at Arbeiderpartiet skal avkristne Norge er helt urimelige og KrF viser i bunn og grunn bare KrFs vanlige intoleranse. Arbeiderpartiet er det partiet med flest kristne velgere. Og vårt verdisyn faller i hovedsak sammen med det kristne synet om nestekjærlighet til andre mennesker. Å gjøre dette til en sak om kristendom er et blindspor og trekker kun debatten ned på et nivå den ikke hører hjemme. Jeg er selv kristen og aktiv kirkegjenger. I følge Kristiansen er jeg imidlertidig tydeligvis med på å forfølge kristne. Slik retorikk er direkte kvalmende.

Langeland er kritisk til at Kristiansen setter politisk farge på Gud.

-For meg som også er personlig kristen og kirkegjenger, synes jeg det er feil at han sitter på sin høye hest og tar beslag på kristne verdier.

STERKT UENIG: SVs Torbjørn Urfjell mener Steinar Kristiansen langt fra er forfulgt. Foto: Torbjørn Witzøe Foto: Torbjørn Witzøe

— Utrolig patetisk

SVs førstekandidat i Aust-Agder, Torbjørn Urfjell, kaller Steinar Kristiansens utspill patetisk.

— Det er ingen som ville finne på å nekte Steinar Kristiansen å kjøpe barnebibel til sin sønn. Offerrollen til Steinar Kristiansen er utrolig patetisk, sier Urfjell.

Han hevder ingen er mer prinsippielle på at folk skal få utøve den troen de ønsker, enn nettopp de rødgrønne partiene.

— Det er selvsagt ikke noen som ønsker å avkristne Norge. Tro er noe man må velge selv. Vi ønsker ikke å tvinge noen til å utøve islam heller.

- Det er blitt trangere

Steinar Kristiansens partikollega, førstekandidat i Vest-Agder, Kjell Ingolf Ropstad, støtter Kristiansens utspill langt på vei.

— Jeg tror ikke jeg ville ha ordlagt meg sånn, men jeg har følt de siste årene at det har vært et angrep på trosfriheten, på hva som er lov å mene. Det er blitt trangere, oppsummerer Ropstad.

— Jeg har nok følt at en politisk elite lager en slags fasit for hva som er greit å mene. I toleransens navn så er det liksom intolerant å ha et annet syn på ekteskapet. Eller når Frelsesarmeens ungdom fikk signaler om at de kunne miste statstøtte, da bruker man jo penger som et pressmiddel for å få folk til å endre mening, og det er alvorlig.

- De rødgrønne mangler respekt

Høyres Peter Gitmark gir også Kristiansen noe rett:

— Jeg er personlig kristen, og jeg føler meg slett ikke forfulgt. Men det er delmomenter i det han sier som jeg er enig i. Det er utvilsomt et ønske fra dagens regjeringspartier å nedtone den kristne delen av kulturarven. Det har man sett innforbi skole, som et godt eksempel. Det verste knyttet til de rødgrønne er fullstendig mangel for respekt for folk som ønsker å velge annerledes, sier Gitmark.

DEBATT: Hvem har rett? Si din mening i debatten!