KRISTIANSAND: — Bøter er ikke lystbetont, men vi må få til en holdningsendring i byen. Det kastes alt for mye søppel rundt omkring. Da må vi gjøre noe, sier Sørensen til Fædrelandsvennen, og viser til Snadderkiosken som et godt eksempel

— Der er policyen at det alltid skal være rent utenfor og aldri fulle søppelbøtter. Slik må alle serveringsstedene og kioskene begynne å oppføre seg. Politivedtektene er klare på at huseiere og forretninger har ansvar for å holde det ryddig utenfor, men det følges jo ikke opp. Verken av forretningsstanden eller ordensmakten. I nedre del av Markens kan det for eksempel ryddes mye bedre, mener ordføreren, som i går fikk enstemmig støtte i kommunalutvalget til å øke fokus på forsøpling.

— Hver enkelt innbygger må også skjerpe seg. Det er helt unødvendig å kaste tyggis, drikkebeger, sigarettsneiper og pølsepapir fra seg på gaten. Det går an å bruke søppelkassene. Det handler ikke om noe annet enn bevisstgjøring, fremholder ordføreren.

Trondheim

Etter at Lise Kristiansen i Hold Blomsterbyen Ren utfordret ordføreren i et leserinnlegg i Fædrelandsvennen for tre uker siden, har Sørensen sjekket ut hva han kan gjøre. Han endte i Trondheim. I trønderhovedstaden har politikerne tatt kraftig søppelgrep, og Sørensen mener samme system kan innføres i Kristiansand.

— I Trondheim har man fått dispensasjon fra politireglene slik at parkeringsvaktene kan bøtelegge de som forsøpler. Det ønsker jeg innført i Kristiansand også. Vi må begynne med forretningene, og eventuelt gå videre til å bøtelegge enkeltpersoner hvis det er nødvendig. Bøtenivået må vi komme tilbake til, sier han.

Ordføreren har ikke noe mål om flest mulig bøter og flest mulig inntekter til kommunen.

Positiv spiral

— Poenget er ikke å tjene på bøter. Det beste hadde jo vært hvis vi slapp en eneste bot. Men realistisk sett må bøter til hvis vi skal få et resultat og folk skal endre holdning. Pengene vi får inn gjennom bøter, bør utelukkende gå til å finansiere flere og bedre søppelkasser i byen og bydelene. Vi må få til en positiv spiral, proklamerer han.

— Vi må også intensivere kampen mot de som skaper ulovlige fyllinger rundt om i Kristiansands natur, men det er egentlig en annen sak, sier ordfører Per Sigurd Sørensen, som drømmer om at sommerbyen, feriebyen, blomsterbyen og miljøbyen Kristiansand skal fremstå som landets reneste og peneste – til glede for både besøkende og fastboende.

4.000 i bot?

Politiet bøtelegger svært sjelden forsøpling, men kriminalsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt sier de har adgang til å bøtelegge søppelkastere etter samme regler som gjelder for urinering.

— For urinering er bøtenivået 4.000 kroner, og kanskje bør vi legge oss der for søppel også. Jeg tror det er viktig med én bøtesats. En fast sats, slik at det ikke blir snakk om skjønnsmessige avgjørelser hvis parkeringsvaktene skal overta, sier Pedersen, som i utgangspunktet er positiv til å la andre enn politiet overta ansvaret for søppelbøter.

— Dette er vi helt klart villige til å se på. Vi må gå noen runder formelt og i forhold til dispensasjon, men siden andre byer har gjort det, er det kanskje naturlig at vi også i Kristiansand lar parkeringsvakter overta ansvaret for søppel-bøter, sier Pedersen.