KRISTIANSAND: Kvintetten kom til Kjevik før 05 lørdag morgen. Åtte timer senere fikk de beskjed om at de kanskje får reist i morgen.

— Det hadde vært litt greit hvis vi hadde fått en endelig beskjed noe før. Åtte timer er jo en stund å vente i kø. Vi tar det med godt humør – og forsøker å kose oss, sier turleder Helge Flatøy – tydeligvis en understatementets mester.

Alle fem i reisefølget er på vei til Kongo for å dele ut julepresanger og spre glade blant voldtatte og krigsskadde jenter. I Kongo driver Dina-stiftelsen, som Rune Edvardsen står bak, et stort humanitært arbeid. Ungdommene har frivillig meldt seg til tjeneste. De ønsker å gjøre noe med mening i julen.

— Kjedelig å vente slik, men vi gleder oss til sommer i Kongo, sier turfølgets eneste jente, Anette Lindekleiv.

— Det skal bli veldig spennende og lærerikt å møte jentene i Kongo. Vi gleder oss til å dele julen med dem, sier hun.

Men nidagers-tiden er i ferd med å bli en kortuketur. Grunnen er ikke snøen som blåser rundt på Sørlandet, men snøkaoset i Europa.

— Flyet til Amsterdam kunne lettet fra Kjevik, men det hjelper ikke når det ikke får lande på Schipol. Den var stengt i dag. Ombooking til andre ruter er også vanskelig, for mange flyplasser har problemer, forteller Lindekleiv, som har med seg fire kofferter med julepresanger til jentene i Kongo.

Hun og de andre har tigget massevis fra Dyreparken og Cubus, blant andre.

— Nå skal vi overnatte på hotell i Kristiansand. Jeg fastholder at vi er i godt humør, men det er jo litt ergerlig å vente åtte timer på en flyplass, bare for å få informasjon om at man må på hotell, sier Flatøy.

Han er misfornøyd med informasjonen, men roser KLMs ansatte på Kjevik.

— De er få, og vi som ventet var mange. De har gjort så godt de har kunnet, sier han.

For ordens skyld meldes dette fra tårnet på Kjevik:

Noe forsinkelser grunnet de-iceing, ellers går trafikken som normalt.