GRIMSTAD: Midt i julehandelen på Oddensenteret i Grimstad sitter pensjonistene ved sine stambord på Bergshaven Conditori. Ved ett av bordene sitter en gråhåret mann alene. Han liker stedet, og vil treffe oss her.

Mannen gløtter opp når Fædrelandsvennen kommer, og rekker fram neven.

– Reidar Østby, sier han.

Vi har bedt om et intervju for å forstå hvordan han havnet i Wikileaks-dokumenter. Men i utgangspunktet forstår ikke Østby så mye av hurlumheien. Alt han har gjort er å selge våpen til Øst-Europa, forklarer han.

– Jeg skjønner ikke helt hva som foregår, men jeg har ikke gjort noe galt, sier han.

– Kontorist

Mannen som har bestemt seg for å dele litt av sin historie med oss, beskriver seg selv som salgsmann og kontorist. Han driver et enkeltmannsforetak ved navn Reidar Østby Agency fra hjemmekontoret i Froland.

Han flyttet fra Østlandet til Arendal i 1997, og videre til Froland i 2000. – Jeg har drevet med våpenhandel hele livet. Førti år nå til våren. Siden 1994 har jeg vært Remingtons mann med ansvar for Sentral-Europa og Øst-Europa, sier Reidar Østby.

Slo alarm

Remington er en amerikansk våpenprodusent. Spesialiteten er rifler med alt mulig tilbehør, til både militær og sivil bruk. Jakt— og sportsvåpen går det mest av.

Det var et parti med jakt- og sportsrifler til Bulgaria, med en del tilbehør, som førte til problemer tidligere i år.

Wikileaksdokumenter Fædrelandsvennen har fått tilgang til gjennom Aftenposten viser at Østby fra september i fjor til januar i år ble omtalt i fire notater mellom den amerikanske ambassaden i Oslo og det amerikanske Utenriksdepartementet – US State Department.

Bakgrunnen var at amerikanske myndigheter utstedte en advarsel om våpenforsendelsen til Bulgaria.

De fire notatene om Østbys virksomhet er en del av «Cablegate»- materialet fra Wikileaks.

Ikke registrert

Reidar Østby fremkom ikke i amerikanske lister over registrerte våpenforhandlere. Derfor ville amerikanske myndigheter vite hvem han var, og hvorfor postnummer «4820 Froland» dukket opp i dokumentasjonen for amerikanske eksportlisenser.

Den amerikanske ambassaden i Oslo sendte et notat til det amerikanske utenriksdepartementet om at de hadde bedt norsk UD og politi etterforske saken. I et senere notat heter det at norsk Utenriksdepartement og norsk politi etterforsker saken.

– Jeg skjønte det var noe gærent. Men jeg fikk aldri høre ordentlig hva som foregikk, sier Østby nå.

Flere tusen dollar

Han ble imidlertid bedt om å gjøre noen endringer. Tidligere hadde ikke navnet hans vært formelt med i papirene når kundene i Slovakia, Bulgaria, Russland og andre land kjøpte våpen fra Remington.

– For å oppfylle nye amerikanske krav, måtte jeg registrere meg formelt som våpenhandler, såkalt «broker», sier Østby.

Obama-administrasjonen vil ha full oversikt over alle som er involvert i handel med amerikanske våpen.

– De vil ha oversikt, og så vil de ha gebyrer. Jeg måtte betale noen tusen dollar.

Bredbånd og telefon

Våpnene han selger lages på flere ulike fabrikker i USA. Men de er aldri innom Norge på vei til kundene. Reidar Østby representerer Remington på våpenmesser, og ellers i året driver han salgsvirksomhet og kundestøtte fra hjemmekontoret.

– Hvordan endte du opp på Froland med denne virksomheten?

– Jeg er fra Oslo. Men når du ikke har kone og barn, er du ganske mobil. Noen venner fristet meg sørover og lovet meg lengre sommere og kortere vintre.

Dessuten kan Froland by på fiberkabel og tilstrekkelig mobildekning.

– Det er kunden som må søke importtillatelse, og Remington som søker i USA om eksportlisens. Norsk eksportlisens er ikke nødvendig, sier han.

Måtte mase

Amerikanerne maste på Utenriksdepartementet, og var frustrerte over at etterforskningen gikk sakte.

– Maste Utenriksdepartementet på deg?

– Slett ikke. Men jeg maste! Jeg måtte jo finne ut av dette. Fortsatt står det åpenbart mer i disse Wikileaks-dokumentene enn hva jeg fikk vite.

Lukket

Fædrelandsvennen kjenner ikke til hvilken politietat som etterforsket Østby. Men UD bekrefter at saken er lukket.

– Jeg har sjekket saken, og nå har han de tillatelsene han trenger for sin virksomhet, sier pressetalskvinne Ragnhild Imerslund i UD nå.

Dermed lot amerikanerne Østby fortsette virksomheten sin.

I fjor sto Østby oppført med 2,4 millioner i skattbar formue, og en inntekt på drøyt 1,2 millioner kroner.

– Hvor mye selger du egentlig?

– Det tror jeg ikke jeg får lov til å si nøyaktig. Men jeg tjener godt. Det samlede salget som går gjennom meg er under ti millioner. Dollar.