KRISTIANSAND: — De har valgt å søke bruksendring til forsamlingslokale før de kjøper. Jeg har sagt ja til å vente på den avklaringen. Mitt inntrykk er at lederne i Muslimsk Union er meget ordentlige og ryddige folk.

Det sier Trond Swanstrøm, eier av Ortopediservice, som skal selge det noe gamle forretningsbygget i Henrik Wergelandsgate 79. — De har sendt nabovarsel også. Noen protesterer hører jeg, og det er jo en demokratisk rett. Men det er menigheter på annethvert gatehjørne i Kristiansand, så dette burde ikke bli en stor sak. Jeg opplever at Muslimsk Union har positive planer, sier Swanstrøm.

Prisantydning er 4,45 millioner kroner, men verken Swanstrøm eller Akmar Ali, forstander i Muslimsk Union Agder, vil si hva salgssummen kan bli.

NY MOSKÉ: Her vil Muslimsk Union ha sin nye moské FOTO: REIDAR KOLLSTAD — GODT FRIVILLIG ARBEID.

  • Hver gang vi forsøker å få et lokale som gjør at vi kan drive mye bedre samfunnsgagnlig arbeid, ikke minst viktig integrering, løftes ideene våre opp i pressen, med økt motstand som resultat. Denne gang håper vi virkelig å lykkes, for vi har mange spennende planer, sier Akmar Ali.

— Vi skal ikke bygge minaret eller ha bønnerop, som kritikerne alltid snakker om. Vi skal bare ha et lokale som er stort nok til at vi kan drive godt og verdifullt frivillig arbeid, sier han.

I det 480 kvadratmeter store lokale med førsteetasje og kjeller, ønsker Akmal Ali at følgende skal bli mulig:

— Aktivitetssenter som gir sunne fritidsaktiviteter til muslimsk ungdom, slik at man kan forebygge ungdomskriminalitet.

— Positivt samlingspunkt for foreldre og ungdommer fra ulike nasjoner

— Tilby undervisning og leksehjelp for muslimske ungdommer.

— Veilede muslimsk ungdom slik at de ikke trekker mot ekstreme grupper og holdninger.

— Legge til rette for at alle muslimer i Kristiansand føler seg velkomne til å utøve sin religion og ferie religiøse høytider.

— Vi har holdt til i en kjeller i Festningsgata i 17 år. Der er ikke plass nok. For eksempel må vi avvise kvinner som vil til fredagsbønn, for vi har ikke rom. Av og til må folk stå ute på trappa eller legge bønneteppet sitt i en garasje ved siden av. Vi har heller ikke plass til å drive frivillig godt ungdomsarbeid, sier Akmal Ali.

600 MEDLEMMER.

Muslimsk Union Agder har 600 skrevne medlemmer, men bare cirka 130 kommer til fredagsbønn hver uke.

— Naboer frykter bråk og trafikk. Men sånn blir det ikke. Det er bare én time hver fredag mange kommer på en gang. Vi har bedt om et møte med naboene og Posebyen Vel, men de har ikke tid til å møte oss før over nyttår. Vi håper vi da kan bli enige, sier Akmal Ali, som i årevis har opplevd tøffe motbakker når han har forsøkt å få tak i bedre menighetslokaler.