KRISTIANSAND: — Jeg kommer til å stemme mot innstramming i skjenketidene uansett - for det er Høyres politikk. Vi kommer til å gå på et valgnederlag av dimensjoner om tre og et halvt år hvis ikke Høyre nå blankpusser profilen og utfordrer Ap, sier bystyrerepresentant Espen Saga til Fædrelandsvennen.

Saga sier det har vært et problem helt siden samarbeidet med Ap startet i fjor høst, at Høyre blir for usynlig og ugjenkjennelig.

— Det har vært rivninger i partiet helt siden valget. Hvis nå skjenkesaken også ender med at vi legitimerer Aps politikk, får vi store problemer med velgermassen, sier han.

Gjørmebad

66 unge medlemmer av Kristiansand Høyre skrev i forgårs og i går under på et opprop om Aps forslag til å stramme inne åpningstidene for ølsalg og skjenking, der det heter:

«Vi konstaterer at ordføreren sier at Høyre må gå inn for dette kompromisset fordi alternativet er verre, men dette tar vi sterk avstand fra. Det er tusen ganger bedre å holde sin partisjel ren, enn å gjørmebade med sosialistene og kristenmoralistene i denne saken.»

De 66 skriver også at det vil bli umulig å drive valgkamp for Høyre hvis partiet går med på et skjenkekompromiss.

Initiativtakerne til oppropet er blant andre Stian og Eivind Saga og Johan Bernander (sønn til Johnny Bernander).

Bystyrerepresentant Axel Fjell sier han deler Espen Sagas kritikk.

— Gruppemøtet mandag blir et slag. Vi må manne oss opp. Vi kan ikke drive en helt egen høyrepolitikk i Kristiansand - som ingen velgere har hørt om før. Vi har forpliktelser overfor dem som stemte på oss, sier Fjell.

Stor frusturasjon

Espen Saga sier at skjenkesaken utløser lang tids frustrasjon, og han sier mange ikke forstår hva Høyre driver på med, all den tid bystyret har stort borgerlig flertall.

— Avtalen med Ap og KrF var valgteknisk, pluss at vi skulle snakke sammen i viktige saker. Vi har ingen forpliktelser. Fremover bør Høyre være mye tydelige - og vi bør søke samarbeid med Frp når det gavner oss selv. Partiledelsen må ikke bli for opptatt av koalisjonen, sier han.

Møte

Da Ap skulle legge fram sitt skjenkeforslag tirsdag ettermiddag, ba Aps Mette Gundersen Fædrelandsvennen vente én time, fordi forslaget ikke var helt ferdig ennå.

Deler av denne timen satt Aps ledelse i møte med Høyres bystyrerepresentant Inger Skeie Hansen og Høyres gruppeleder Cecilie Frivold.

Gruppevedtak

— Partiledelsen hadde et klart gruppevedtak på at vi ikke skulle forhandle. De bedyrer nå at de kun sonderte, men det virker merkelig det som skjedde. Det er alvorlig hvis partiledelsen er mer opptatt av å trygge samarbeidet med Ap enn å lytte til egen gruppe, sier Espen Saga.

Gruppeleder Cecilie Frivold sier møtet ikke var en drøfting.

— Vi ble kun informert om innholdet i Aps forslag, sier hun.