KRISTIANSAND: — Jeg synes at det er veldig mye penger. Jeg skal jo bare stå parkert her et par minutter mens jeg hjelper en venninne med bagasjen. Irriterende at jeg da må betale for en halvtime da, sier Silje Ovedal (28), og får delvis støtte av Forbrukerrådet:

  • Jeg forstår godt at folk synes dette er betenkelig, sier rådgiver der, Inger Johanne Raugstad.

For selv om du bare vil betale for de fem minuttene det tar å hente en venn, koster det deg tjue kroner.

Det koster nemlig det samme å stå i en halvtime som i ett minutt. Minimumsavgiften for parkering er tjue kroner uansett hvor mange minutter du har tenkt å stå der.

Overskrider du en halvtime koster det førti kroner.

De kundene Fædrelandsvennen har vært i kontakt med reagerer negativt på denne ordningen. De mener det ikke er logisk at man er nødt til å betale for en halvtime med parkering på en parkeringsplass satt av til de som skal stå parkert i kort tid.

Mange synes det er uakseptabelt at det ikke er mulig å betale for de minuttene man faktisk står parkert.

Urimelige forhold

Tidligere har det vært en ordning der det var femten minutter gratis parkering for dem som bare skulle plukke opp noen, men denne ordningen er nå fjernet.

Rådgiver i Forbrukerrådet, Inger Johanne Raugstad, synes det er betenkelig at Avinor, som selv driver p-anlegget, å opererer på denne måten.

— Det er urimelig at det ikke går an å betale for de minuttene man faktisk står parkert, men det er dessverre lite kunden kan gjøre med det. Det er grunneier som med loven på sin side bestemmer parkeringsavgiften, og kunden må pent finne seg i prisen, sier Raugstad.

Hun tror ikke Avinor kommer til å endre praksis.

— De har funnet en fin måte å tjene mer penger på, og gir neppe slipp på den, sier hun.

Rikker seg ikke.

Driftssjef ved Kjevik, Jan Børge Thorsen, bekrefter at parkeringsavgiften ikke er noe Avinor har tenkt forandre. Han vurderer heller ikke å gjeninnføre den gamle ordningen hvor kundene parkere i femten minutter gratis for å plukke opp reisende.

— Vi ser ingen grunn til å endre dagens praksis ved parkeringsanlegget, sier han.

Thorsen fremholder at de aldri har opplevd at kunder har reagert negativt på parkeringsavgiften, og mener at tjue kroner for en halvtime parkering er rimelig.

Han tror ikke på at flertallet av kundene på korttidsparkering står parkert under en halvtime.

— I prinsippet kan man jo ende opp med å betale tjue kroner for ett minutt, men jeg nekter å tro at dette skjer ofte, sier han.