KRISTIANSAND: Kristiansen, som i tillegg til å være KrFs gruppeleder i Kristiansand er medlem av Cultivas styre, synes det er unaturlig at ikke personer og institusjoner i Søgne, Songdalen, Vennesla, Iveland, Birkenes og Lillesand kan få penger fra Cultivas pengebinge.

Et felleskap

— Venndøler kan ha knakende gode ideer som Cultiva burde løfte fram til noe stort. Et ektepar kan bo i Søgne, arbeide i og ha barnehageplass i Kristiansand og familie på sykehjem i Lillesand.

— Vi er ett bo- og arbeidsmarked. Da er det unaturlig at Cultiva som et viktig redskap for utvikling, kun kan jobbe innenfor Kristiansands grenser, sier han, og viser til det interkommunale samarbeidet i Knutepunkt Sørlandet.

Hva mener du? Si dine mening!

— Der samarbeider de syv kommunene i Kristiansand-regionen tettere og tettere om alt fra arealpolitikk til næringsutvikling og barnehager. Cultiva er en naturlig del av denne helheten, sier han, og legger til:

— Det er viktig at Kristiansand viser raushet overfor våre naboer. Alle tjener på samarbeid, og da må vi, som storebror, gå foran å vise vei, sier han.

Vedtektsendringer kan formelt tas opp på Cultivas rådsforsamling i november. Deretter må stiftelsestilsynet inn å godkjenne. Bystyret må også inn i bildet, som eier. Det er en omfattende prosess å endre formål med en stiftelse.

Sterke følelser

Kristiansen har så langt ikke drøftet Cultiva-utvidelse formelt, men han har luftet ideen.

— Det er tydelig at kraftformuen setter sterke følelser i sving. Enten synes folk dette er en god idé, eller så synes de det er en veldig dårlig idé. Det viktigste nå er å få i gang en debatt, slik at vi får brynet fram de aller beste løsningene for fremtiden, sier Kristiansen.

Han viser til at Cultiva er inne i sitt sjette år. Da er det naturlig å diskutere veien videre.

Kristiansen mener at historiske kjensgjerninger og kulturelle bånd er på hans side når han argumenterer for å «breie ut» Cultivas nedslagsfelt.

— I Kristiansand snakker vi om «vår» vannkraftformue som et arvesølv tjent opp av tidligere generasjoner. Men jeg må få minne om at byen eide kraftverk, men at ingen kraftverk lå i vår egen kommune. Fossene lå i Vennesla. Det aller første Kristiansand-eide vannkraftverket lå mellom Vennesla og Iveland. Formuen som i dag forvaltes av Cultiva er skapt i fellesskap, da er det naturlig å forvalte den i fellesskap, sier Kristiansen.