Professor Henrik Thomsen konkluderte med at nyrepasienter trygt kunne bruke kontrastmiddelet Omniscan. I dag mener han at bruken av kontrastmiddelet må stoppes helt.

Nå er professoren saksøkt av GE Healthcare, den amerikanske legemiddelgiganten som eier merkenavnet.

Frikjente produktet Ekspertrapporten fra professoren i radiologi ved Københavns Universitet var sentral for at produsenten av Omniscan fikk fjernet advarselen mot bruk på nyrepasienter i Norge og flere europeiske land.

I dag mener Thomsen at produsenten holdt tilbake informasjon om tungmetallet gadolinium, som inngår i Omniscan. Til danske medier sier han at han ville undersøkt kontrastmiddelet helt annerledes hvis han hadde hatt mer kunnskap.

Tirsdag skrev Aftenposten at norske Nycomed i 1998 fikk fjernet advarselen om at kontrastvæsken Omniscan ikke måtte brukes på pasienter med nedsatt nyrefunksjon. Myndighetene i Norge og flere andre Europeiske land gikk god for produsentens søknad om å fjerne advarselen.

Døde I Norge er to menn døde og to kvinner har fått alvorlige bivirkninger etter bruk av kontrastvæsker ved MR-undersøkelser. Tre av dem hadde fått injeksjoner med Omniscan. I Danmark har 36 pasienter utviklet den livstruende tilstanden nefrogen systemisk fibrose (NSF) etter å ha fått kontrastvæske, ifølge Lægemiddestyrelsen.

Thomsen mener at han ble brukt av legemiddelfirmaet, og at han ble ført bak lyset.

Til det danske fagbladet Dagens Medicin sier han at han ikke er i tvil om at firmaet bak Omniscan holdt tilbake viktige opplysninger om hvor farlig middelet var. Ifølge Dagens Medicin er han de siste årene blitt kjent med at kjemikere fra laboratoriene som utviklet Omniscan og fra andre laboratorier, frarådet at middelet ble brukt på mennesker.

Rystet — Jeg har i sin tid selv vært med på å få Omniscan godkjent til bruk på nyrepasienter. Fordi vi alle mente at middelet var sikkert, stabilt og ufarlig, og det har rystet meg at firmaet hadde kunnskaper om at kontrastmiddelet var farlig. Kunnskaper som de holdt tilbake for legeverdenen, sier Thomsen til Dagens Medisin.

Thomsen ønsker nå ikke å kommentere saken fordi selskapet har anlagt sak mot ham.

Beklager GE Healthcare bekrefter i en e-post at de har gått til rettslige skritt mot professoren. Selskapets medisinske direktør, Adrian Holden, beklager at det er nødvendig å gå til rettslige skritt, men mener at de ikke har noe valg.

— Vi har tidligere arbeidet sammen med professor Thomsen. Men vi kan ikke lenger sitte stille og se på at hans feilaktige påstander ødelegger GE Healthcares omdømme, forvirrer leger og skremmer pasienter unødig med konsekvensene rundt bruk av Omniscan, sier Holden.

Saken mot Thomsen er fremmet for High Court i London.

Fædrelandsvennen/Aftenposten