Hver 17. person på Agder har dårlig eller ingen kredittvurdering, det vil si at de vurderes uegnede til å ta opp mer gjeld eller at de ikke kan handle på kreditt.

Til sammen skylder privatpersoner regninger for 265 millioner kroner som de skulle ha betalt.

– Vi er fremdeles inne i en sterk oppgangstid, der folk flest har mer penger mellom hendene enn tidligere. De fleste er blitt flinke til å gjøre opp for seg, mens enkelte grupper er i ferd med å utvikle dårlige betalingsvaner, sier Arve Paulsen, kommunikasjonsdirektør i Lindorff.

Uegnede til å ta opp lån og kreditt

Totalt befinner 4466 vestegder seg i såkalt rød sone hos kredittvurderingsselskapet Lindorff Decision, noe som betyr at de i praksis er på næringslivets svarteliste. I tillegg er 3090 personer uten kredittrangering, og er dermed også utestengt fra å kunne ta opp lån og kreditt. Den siste gruppen har vokst kraftig på landsbasis det siste året, og omfatter mange uten fast bosted og personer som ikke har levert ligning.

– Disse personene får ikke handle på kreditt, og er dermed avskåret fra å kunne delta i den forbruksveksten som resten av oss opplever. Det er rett og slett for risikabelt å gi dem lån og andre kreditter, sier Paulsen.

— Unge har minst kontroll 4,4 prosent av Vest-Agders ligningspliktige innbyggere fikk inkassosak fra Lindorff i fjor, en nedgang på 14 prosentpoeng fra 2005. På landsbasis fikk 6,3 prosent av befolkningen inkasso, og inkassonedgangen gjorde seg gjeldende hos samtlige alders- og inntektsgrupper. Likevel blir nordmenn i alderen 18-35 år stadig mer overrepresentert i inkassostatistikken. Nå går nesten halvparten av alle inkassosaker til unge mennesker i etableringsfasen.

– Dette er andre år på rad at inkassoandelen øker blant unge mennesker, noe som tyder på at det er noen i denne aldersgruppen som ikke har kontroll over utgiftene sine. Det er urovekkende. Historien viser at de som først legger til seg dårlige betalingsvaner, gjerne bærer dem med seg resten av livet, sier Paulsen.

Mens folk i alderen 18-35 år utgjør under 30 prosent av befolkningen, står de for en økende andel av inkassosakene. Omtrent hver tiende person i denne aldersgruppen fikk en eller flere inkassosaker mot seg i 2006.