KRISTIANSAND: Marius tok farvel med sin Besse, Marit Tjessem med ektemannen.

Også kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra (5) kom for å delta under sørgehøytiden, og for å vise sin respekt for Rolf Berntsen, hans familie og etterlatte.

En regjerende monark og to tronarvinger var tilstede under begravelsen, som ble gripende, vakker og personlig.

— Engasjert og vennlig

  • Engasjert, vennlig, omgjengelig, en mann med godt humør, som behandlet alle likt. Slik beskrev forrettende prest Brith Wergeland Rolf Berntsen., som døde sist torsdag etter mange års sykdom.

Berntsen led av sykdommen kardiomyeopati, en sykdom som gjør at hjerte vokser, mens hjertemuskelen stadig svekkes. Berntsen var i 1991 gjennom en hjertetransplantasjon.

— Det nye hjertet kom i siste liten. Jeg fikk livet i gave og er evig takknemmelig for det, sa Berntsen til Fædrelandsvennen etter operasjonen.

Men til til slutt orket ikke hjertet mer, og Berntsen sovnet stille inn, 75 år gammel.

Sønnen holdt minnetale

Oddernes kirke regnes som en av de vakreste på Sørlandet. Den er også en av de eldste. Middelalderkirken ble oppført rundt 1150. Onsdag var kirkerommet vakkert pyntet med hvite roser og mange kranser.

— Alle blomstene kan står som et symbol for alle som minnes Rolf Bernsen i respekt og takknemmelighet, sa Brith Wergeland.

Rolf Bernsen yngste sønn Nils Otto hold minnetalen over sin far, en far han måtte dele med mange.

— Du var tilstedeværende for så mange, derfor måtte du også av og til være fraværende, sa sønnen.

Nært forhold

I 1994 giftet Berntsen seg med Mette-Marits mor Marit Tjessem. De to fikk 14 år sammen, og Berntsen og Mette-Marit har alltid hatt et nært og godt forhold. I årene etter at Marius Borg Høiby ble født, fikk Mette-Marit god hjelp og støtte hos moren og Berntsen, og for Marius var han Besse.

Det har vært et tøft år for alle i familien Tjessem Høiby. I april i fjor døde Mette-Marits far, Sven O. Høiby av kreft, og få måneder senere døde hennes onkel Ivar Junker, bare 64 år gammel.

Engasjert i humanitært arbeid

Rolf Berntsen var opprinnelig fra Heddal i Telemark, og var utdannetkjemiingeniør og bedriftsøkonom. Han var mannen bak det første datatsyrte produksjonsanlegget for cellulose i Norge. I en årrekke var han overingeniør ved Union i Skien før han kom til Hunsfos. Sammen med Marit Tjessem bodde han i Høivold Brygge i Kristiansand. Etter at han ble pensjonist enagsjerte han seg aktivt til humanitært arbeid, og var særlig opptatt av å hjelpe rusmisbrukere.