GRIMSTAD/ARENDAL: ­ Dette er en for viktig sak til at enkeltkommuner skal styre prosessen. Nå må vi få løftet saken opp til et regionalt nivå, sier Grimstad-ordfører Hans Antonsen (V).

Mens fylkesordføreren vegrer seg, har Antonsen tatt initiativ gjennom Kommunenes Sentralforbund (KS) for å få samlet ordførerne i samtlige 15 kommuner i Aust-Agder og de 15 fra Vest-Agder til et felles møte 17. juni for å diskutere en eventuell fylkesssammenslåing.

Når regjeringens varslede regionreform nå har havarert totalt ­ noe Antonsen beklager sterkt – mener Grimstad-ordføreren likevel at dette er en unik mulighet for Agder til selv å bestemme. Han viser til at regjeringen sier at alle endringer nå skal baseres på frivillighet.

— For Grimstad vil det være helt uholdbart om fire-fem-seks kommuner mot vest får melde overgang til Vest-Agder, påpeker Antonsen: - For oss vil det bli en umulig situasjon, mener Antonsen som tror det blir umulig for regjeringen å godta at to til fem kommuner søker overgang til Vest-Agder sammen med 20 prosent av det som fra før er et av landets minste fylker. – På den ene siden er vi sammenvokst med Arendal, men på den andre siden har vi et stadig større samarbeid mot Vest – særlig i forhold til universitetet, påpeker Antonsen og viser til at dette forsterker seg når den nye E18-motorveien åpnes neste høst.

— På ordførermøtet 25.-26. mai var vi flere ordførere som var enige om vi måte gjøre noe, sier Antonsen og viser både til Maya Tvedt Berli (Vegårshei) og Knut Henning Thygesen (Risør) i tillegg til lillesandsordfører Arne Thomassen.

— Det er nå viktig å få i gang en prosess. Det kan tenke seg at mindre kommuner på begge sider av dagens Agder-grense kan ha nytte av å stå sammen i et sammenslått Agder, fremholder Antonsen som også tidligere har markert utålmodighet i fusjonsspørsmålet.

Økende utålmodighet

Etter klare signaler fra mange fylkestingspolitikere, signaliserte fylkesordfører Laila Øygarden (Ap) at fylkesutvalget allerede 17. juni vil nedsette et utvalg for å få laget en ny utredning om en mulig fylkessammenslåing. I

To interpellasjoner fra tre politikere i gårsdagens fylkesting markerer at utålmodigheten øker blant stadig flere fylkespolitikere. I kjølvannet av Lillesand bystyres enstemmige vedtak om å melde overgang til Vest-Agder dersom ikke fylkestinget innen årets utgang setter saken på dagsorden, hadde både Arbeiderpartiets Gunnar Skripeland (Iveland) og Eva-Kristin Eriksen (Lillesand), samt KrFs Kjell Ingolf Ropstad (Evje og Hornnes) levert inn interpellasjoner der de avkrevde fylkesordføreren både svar og aktiv handling:

— I ytterste konsekvens kan halvparten av kommunene i fyulket vårt ønske en overgang. Det vil skape en umulig situasjon, og et svært svekket fylke, påpeker Ropstad i sin interpellasjon. ­– Det sjokkerer meg litt når fylkesordføreren vil avvente og bare la tiden gå, sier Ropstad til Fædrelandsvennen.

Gunnar Skripeland (Ap) fortalte om en gruende frustrasjon i mange Aust-Agder kommuner i denne saken, og pekte på at ett felles arbeidsmarked på aksen nord-sør på Agder utvikler seg stadig sterkere.

Signe Ann Jørgensen (SV) varslet at hennes parti er veldig utålmodige i denne saken, og varslet en felles uttalelse fra fylkespartiene på begge sider av grensen der de støtter fylkessammenslåing.

På glid

Og fylkesordfører Laila Øygarden som senest i gårsdagens avis ville avvente, er mer på glid. I fylkestinget i går sa hun seg enige med flere talere i at en avgjørelse om ett Agder må falle før stortingsvalget i 2011. Men mens mange var utålmodige, mente Øygarden, med støtte både fra Høyres Svein Harberg (Grimstad), KrFs Oddvar Skaiaa (Grimstad) og Aps Tellef Mørland (Åmli) at man har tid til å ile langsomt.

— Uansett er det avgjørende at en også får Aust-fylket og Arendal positivt med i denne prosessen, understreket Mørland.

— Husk at jeg også er fylkesordfører for de 50 prosentene som fortsatt er mot fylkessammenslåing, ba Laila Øygarden og henviste til meningsmålingen som ble offentliggjort i gårsdagens Fædrelandsvennen. Denne var gjenstand for flere kommentarer under debatten fylkestinget, og Eva Kristin Eriksen (Ap) og flere ga uttrykk for at de var skremt over at flere blant de yngste er blitt mer skeptiske til ett Agder-fylke.