FROLAND: - Jeg har hatt et lengre møte med regjeringens kriseråd og vi er blitt enige om å trappe opp beredskapen i frolandsområdet. Blant annet kommer vi til å forsterke den operative ledelsen på stedet, sier Storberget til Agderposten.

Brannsjef Jan Kongsvik i Østre Agder brannvesen har til nå vært aksjonsleder for brannen i Froland.

— Hva synes du om at du nå kan bli byttet ut?

— Det har jeg ikke hørt noe om, så det kan jeg ikke kommentere på nåværende tidspunkt. Jeg bør vel få en beskjed fra Storberget, sier Kongsvik til fvn.no i 15-tiden.

- Mer komplisert for ledelsen

Brannen i Froland har pågått i fem dager, og øker stadig i omfang. Nå iverksettes nye ressurser, og direktør Tor Suhrke i Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) mener det kreves mer av ledelsen.

— Når ytterligere helikoptre og ønskelige fly (tankfly med kapasitet på 6.000 liter journ. anm.) fra EU-land ankommer brannområdet, kreves det mange flere brannslukkere på bakken. Dette kompliserer aksjonen for ledelsen, sier Suhrke til Agderposten.

Ikke kritikk

Han varsler at mange flere soldater fra Heimevernet og Sivilforsvaret må tre til tjeneste.

— Erfaringsmessig ser vi at samhandlingen mellom luft og bakke er nødvendig for å stanse branner av denne dimensjonen. Luftbåren hjelp slukker de høye flammene, mens bakkemannskaper må gå etter for å drive etterslukking, sier han.

Han understreker at uttalelsene ikke er ment som en kritikk av den nåværende ledelsen.

— De har gjort en særdeles god jobb, men vi vet at det kreves enda mer av mange flere personer, dersom fly av disse kalibrene tas i bruk, sier han.

Storberget i Froland

Justisminister Knut Storberget ankom i ettermiddag Froland, og vil nå ta området i nærmere øyesyn fra lufta. Statsråden varslet tidligere i dag at det jobbes med å skaffe til veie ekstra ressurser, og i kveld skal ti helikoptre være i lufta samtidig for å drive slukningsarbeid.

Les også: Elleve helikoptre til Froland i kveld

Da brannen nærmet seg familiehytta til fylkesordfører Laila Øygarden og ektemannen Arne Øygarden torsdag, måtte de selv ta kontakt med operasjonslederen for å få satt inn nok ressurser da flammene spiste seg mot området.

— Det er kritisk at de ikke har ressurser nok. De må pøse på og ta regninga etterpå, sier Arne Øygarden til fvn.no.

Les også: Min hytte er en bagatell

Den operative ledelsen på stedet har tidligere i uken fremholdt at det er været som har skapt problemer, og ikke mangel på ressurser.

Da statsrådene ankom Froland var ca. 300 bakkemannskaper med i brannbekjempelsen.