KRISTIANSAND: I mars 2015 ble 39-åringen stoppet for å ha kjørt 75 km/t i 50-sonen under en fartskontroll i Songdalen. Kvinnen oppgav navnet sitt, men opplyste til politiet at hun hadde glemt lommeboka med førerkortet hjemme hos den mannlige passasjeren i bilen.

Ifølge dommen fra tingretten så politiet ingen grunn til å mistenke kvinnen for å ha drukket alkohol eller ruset seg.

Panikkanfall

Kvinnen måtte parkere bilen. Deretter fikk hun lov til å spasere til passasjerens hjem for å hente førerkortet. Men på veien bort ble hun svært bekymret for om hun kom til å mistet førerkortet etter fartsovertredelsen.

Tingretten la til grunn at kvinnen fikk et «panikkanfall» hvor hun slet med å puste og hvor hun hadde nedsatt evne til å tenke rasjonelt».

Da hun kom fram til passasjerens hus drakk hun seks «shots» med ren vodka for å døyve symptomene.

Etter dette sovnet hun på sofaen, og fikk ikke returnert til politiet med førerkortet slik hun hadde lovet.

Tiden gikk og til slutt begynte betjentene å lete etter henne og passasjeren i nærområdet. Tips fra en tilfeldig forbipasserende gjorde at de fant fram til rett hus. Kvinnen ble vekket og fremsto ifølge dommen fra tingretten sløv og tydelig alkoholpåvirket. Blodprøven viste 1,28 promille.

Kan ikke straffes

For dette ble kvinnen tiltalt for brudd på vegtrafikkloven paragraf 22 om forbud mot å drikke alkohol inntil seks timer etter kjøring når man forstår at det kan bli etterforskning på grunn av kjøringen.

Kvinnen ble frifunnet i tingretten, men dømt i lagmannsretten etter at påtalemyndigheten anket.

Straffen ble 18 dagers fengsel, 5000 kroner i bot og tap av førerkortet i tre år. Men kvinnens anke førte altså fram.

Høyesterett mener at plikten til avhold opphørte da politiet ikke mente det var nødvendig at kvinnen blåste i alkometer eller avga blodprøve og lot henne gå for å hente førerkortet sitt. Avgjørelsen var enstemmig.