FARSUND: Sammen med to andre menn laget flekkefjæringen en bombe på nesten fem kilo. Ingrediensene og produksjonsmåten skal ha vært særdeles farlige, og hentet fra en terroroppskrift på nettet.

21-åringen erkjente i retten å ha medvirket til produksjon av bomben, samt å sprenge den i Trellebakken i Flekkefjord fem minutter inn i 2008. Da bomben eksploderte ble bygningen påført store skader. I grunnlaget for tiltalepunktet heter det at "tap av menneskeliv kunne lett ha oppstått".

Interessert i høye smell

21-åringen forklarte i retten at han alltid har vært interessert i høye smell. I romjulen 2007 tok han derfor kontakt med en annen mann og spurte om de kunne lage en sprengladning. Målet var å lage et realt nyttårssmell.

Opprinnelig skulle 21-åringen selv lage bomben, men det ble etter hvert til at den andre mannen (21) gjorde mesteparten av jobben.

I rapporten fra politiets bombegruppe etter eksplosjonen står følgende:

”Alt fra total ødeleggelse av leiligheten samt etasjen over og under, i verste fall vil bygningen kollapse helt”, heter det.

80 vindusruter knust

Bomben ble laget etter en terroroppskrift som ble funnet på nettet. Bomben hadde ifølge mannen som laget bomben en styrke på 90 prosent av dynamitt.

Et krav fra bombetilvirkeren var at bomben skulle detoneres på Søyland eller Storheia i Flekkefjord. Der ville eksplosjonen skjedd uten folk i nærheten. At 21-åringen som nå er dømt skulle holde seg edru var også et krav. Avtalen ble misligholdt og det kunne fått fatale konsekvenser.

Bomben ble plassert ved en forstøtningsmur mellom tidligere Trellebakken gymnas, Flekkefjord kulturskole og Aktivitetssenteret der byens kommunale fritidsklubb holder til. Trykkbølgen var så kraftig at over 80 vindusruter ble knust i den kraftige eksplosjonen.

Ingen i nærheten

Da 21-åringen satte fyr på lunten var det ikke folk i nærheten. Fra lunten ble påtent til eksplosjonen rystet sørlandsbyen, gikk det ett minutt.

At eksplosjonen skjedde i et forretningsområde gjorde at det heller ikke var svært naturlig med folk i området så sent på kvelden.

"Etter de konkrete omstendighetene finnes det ikke bevist at muligheten for at andre mennesker kunne komme til plassen på Trellebakken før bomben gikk av var nærliggende", skriver tingrettsdommer Robert Versland i dommen fra Lister tingrett.

Retten forsetter imidlertid med: "Selv om sprengningen etter omstendighetene ikke "...lett..." kunne ha forårsaket tap av menneskelig eller utstrakt ødeleggelse av fremmed grunn, representerer den likevel en viss fare for andre liv og helbred".

Grov uaktsomhet

Retten la til grunn at 21-åringen har vist grov uaktsomhet. I formildende retning legges det til grunn at saken er blitt gammel uten at han kan lastes for treghet hos påtalemyndigheten.

Kravet om erstatning mente retten heller ikke var uoverkommelig. Mannen eier 50 prosent av en enebolig i Flekkefjord og har kun 110.000 kroner i gjeld.

Aktor i saken la ned påstand om fengsel i åtte måneder, hvor fem måneder skulle gjøres betinget med en prøvetid på fem år. Det ble videre lagt ned påstand om en erstatning til to forsikringsselskaper og en privatperson på totalt 342.886 kroner.

Lister tingrett dømte mannen til fengsel i fem måneder, hvor 90 dager er gjort betinget med en prøvetid på to år.

Han må dessuten betale erstatningen på 342.886 kroner.