– Vi synes dette er kjempehyggelig og kjempebra!

Daglig leder for Høyres valgfond 2009, Øystein Eriksen Søreide, klarer ikke å skjule sin begeistring for det ualminnelig store bidraget partiet i går fikk fra seniorrederen fra Grimstad.

– Gaven er gitt fordi jeg er opptatt av å sikre oppslutning om en politikk som kan sikre norske arbeidsplasser, skriver rederen i en kort og nøktern begrunnelse for bidraget.

Han understreker at han vil støtte opp under de kreftene som gjør det «mulig å drive næring og etablere arbeidsplasser her i landet».

Selv ønsker han minst mulig blest om gaven, men regelverket tilsier at partiene skal offentliggjøre givere som yter 30.000 kroner eller mer i bidrag til partienes hovedorganisasjoner.

Største hittil

Ifølge Eriksen Søreide er gaven den største partiet har fått – kanskje med unntak av en stor arv partiet fikk for ti–femten år siden. Inkludert bidraget fra Ugland har Høyre sentralt fått inn 14,4 millioner kroner fra private givere så langt i år. To millioner kommer fra andre redere og selskaper, mens menige Høyre-medlemmer til sammen har bidratt med ca. 2,4 millioner kroner.

Slutt på Ap-kritikk

– Dette er helt ok med de reglene vi er enige om i Norge. Og for min del kan jeg gjerne gjenta det jeg har sagt, om at jeg ikke tror dette binder opp Høyres integritet. Bidraget viser hvem Ugland mener tjener hans interesser. Men en gave av en slik størrelse fratar Høyre all argumentasjon mot at vi får pengestøtte fra fagbevegelsen, sier Martin Kolberg, partisekretær i Ap. Han legger til at all kritikk fra Høyre mot LOs støtte til Ap heretter vil lyde hult.

– Denne agitasjonen må Høyre nå legge helt til side. Nå er den avslørt for godt! Nå har Høyre ingen argumenter igjen, sier han.

Kolberg sier han håper Ap til årets valgkamp får omtrent samme beløp fra fagbevegelsen som Ugland nå gir til Høyre. Ifølge Kolberg fikk Ap i 2005 8,3 millioner kroner til valgkampen fra fagbevegelsen. I tillegg får Ap hvert år fem millioner kroner til faglig/politisk arbeid og 250.000 kroner til kommunepolitisk arbeid. Pengegaven fra Ugland er gitt uten bindinger.

– Han bidrar til Høyre og Høyres valgkamp fordi han vil bidra til at landet får en ny regjering, opplyser administrerende direktør Hans Ivar Vigen i J.J. Ugland Companies.

Han forteller at Ugland er irritert over den rødgrønne regjeringens politikk på tre områder:

*Endringer i rederibeskatningen

*Endringer i arveavgiften

*Endringer i formuesskatten

Alt dette tapper ifølge skipsrederen bedriftene for kapital. Ugland, som er 87 år gammel, har vært Høyre-ordfører i Grimstad, og han er fortsatt styreformann i J.J. Ugland Companies, som eier Ugland rederi og Nymo verksted. Til sammen har disse 1100 ansatte, og han er den største private arbeidsgiveren i Aust-Agder.

AFTENPOSTEN/FÆDRELANDSVENNEN