OSLO/KRISTIANSAND: — Foreløpig har vi ikke fått helt klarhet i hvordan dette rent praktisk skal gjennomføres, men vi regner med at det nye kontrollsystemet er på plass også på Kjevik fra søndag, sier butikksjef ved taxfreebutikken på Kjevik, Terje Jahnsen til fvn.no.

Nå får alle som går gjennom kassen et stempel - som ikke vil være synlig for den reisende - på høyrehånden som skal hindre at reisende kjøper mer enn den ene lovlige kvoten, skriver Aftenposten.no.

Jahnsen mener problemet ikke har vært stort på lille Kjevik.

— Her hos oss har folk fått klar beskjed i butikken dersom de forsøker å handle mer enn en kvote, og tollvesenet sier også at folk flest følger regelverket her, sier Jahnsen.

- Betyr det at du mener det nye stempelsystemet er unødvendig på Kjevik?

- - Nei, vi innretter oss selvsagt etter det regelverket myndighetene pålegger oss, og vi ser ikke på disse nye reglene som noe negativt. Stemplingen vil ikke medføre mye merarbeid for mine ansatte, mener Jahnsen

Stramme inn

Bakgrunnen for den nye ordningen er at Toll- og avgiftsdirektoratet ønsker å tette smutthullet som reisende har kunnet bruke for å handle mer enn en kvote ved ankomst.

Vilkåret for at myndighetene i sin tid godkjente ankomstsalget, var at hver reisende bare skal kunne kjøpe med seg en kvote. Men med dagens krav til dokumentasjon for at man har rett til å handle avgiftsfritt, der man godtar både ombordstigningskort, kopi av billettbekreftelse fra flyselskapet og kopi av billett på mobil, har det i virkeligheten vært åpent for at samme person kan handle mange kvoter.

Bare uten stempel

Fra søndag er den muligheten slutt. Da vil alle som passerer én av kassene få et stempel som kun er synlig under en UV-lampe. Bare de som kan fremvise en høyrehånd uten dette stempelet får handle. Har du først fått stemplet på hånden, vil det vises under det spesielle lyset i flere timer, og vil ikke være synlig for den reisende. Det vil ikke være mulig å vaske bort.

— Vi har vurdert flere muligheter, blant annet å innføre fingeravtrykk slik som flyselskapene allerede har. Men etter en samlet vurdering har vi valgt å innføre stemplet som vi ser på som den enkleste og mest praktiske løsningen, sier Morten Evjen - sjefen for Travel Retail Norway. Hans selskap driver det meste av taxfree-handelen på norske flyplasser.

Kravet om å kunne legge frem en reisedokumentasjon vil fortsatt gjelde.

Lett å ta

Evjen sier at man har gått for UV-løsningen fordi den på en enkel og rask måte vil avsløre om folk forsøker å jukse til seg ekstra og ulovlige kvoter.

— Aller helst hadde vi jo fortsatt med den ordningen vi har i dag der publikum får stempel på boardingkort eller annen reisedokumentasjon. Men vi har selvsagt forståelse for at myndighetene ønsker en bedre kontroll med praktiseringen av salget, og har vært i møter med Tolldirektoratet som er orientert om løsningen vi nå går for. Vi vil presentere mer informasjon om ordningen før søndag sier Evjen.

Smugling

Dagens taxfree-ordning er basert på at reisende skal fremvise billettstamme som bevis på at vedkommende kommer fra utlandet. Problemet er at papirbilletten så å si er avskaffet, og erstattet med en rekke nye reisebevis:

  • E-postbekreftelse av billett.

  • Ombordstigningskort/Kvittering ved automatinnsjekk.

  • Billettbekreftelse på mobiltelefon.

  • Bekreftelse av seteplassering ved gate.

Fordi den gamle papirbilletten er historie, er det mulig for den reisende å bruke hvert av disse dokumentene og handle flere ganger. De freidigste kan printe ut flere eksemplarer av e-postbekreftelse av billett, og så vandre fra kasse til kasse og kjøpe en kvote for hver gang. På den måten er det svært enkelt for reisende å smugle inn en ulovlig mengde taxfree-varer.

Fra søndag av er juksemulighetene borte.

AFTENPOSTEN/FÆDRELANDSVENNEN

Bakgrunnen for den nye ordningen er at Toll- og avgiftsdirektoratet ønsker å tette smutthullet som reisende har kunnet bruke for å handle med enn en kvote ved ankomst.