OSLO: – Av 100 pasienter som gikk til lege i forrige uke, var det 4,9 som hadde influensa. Uka i forveien, var tallet 3,3. Økningen har med andre ord vært på 50 prosent, forklarer overlege Bjørn Gunnar Iversen ved Folkehelseinstituttet til NTB.

De aller fleste som får influensa, går imidlertid ikke til lege. Så det reelle tallet er langt høyere.

– Under en normal influensaperiode, regner vi med at så mange som mellom 5 og 10 prosent av befolkningen bli syke, sier Iversen.

Østlandet hardt rammet

Aller hardest rammet så langt i vinter, er folk på Østlandet. Her er 6,6 av 100 registrert syke.

– Men antall tilfeller har også økt kraftig på Sørlandet og Vestlandet, mens Midt-Norge og Nord-Norge fortsatt henger litt etter. Men også her har det vært en økning, sier Iversen.

I Trondheim tvinger influensaen Trondheim Symfoniorkester til å avlyse torsdagens konsert. Ifølge Adresseavisen er dette trolig første gang i orkesterets historie.

Vinterferie kan bremse

Årets virus kalles Wisconsin, og tilhører en gruppe influensavirus som har en tendens til å gi kraftige symptomer.

Iversen sier det for tidlig i si om influensaen har nådd toppen:

– Det er vinterferie på Østlandet, og vi vet at barn i skole og barnehage virker drivende på epidemien. Det vil kunne bremse spredningen, men jeg tør ikke love noe, sier Iversen.

Ikke host på andre!

Ønsker du selv å forhindre at influensaen sprer seg, kan du prøve å følge Iversens mange ganger gjentatte råd:

– Det generelle rådet vi gir, er at folk som er syke ikke skal hoste og nyse på andre. De må være flinke til å vaske hendene, sier Iversen.

– Folk som ikke er blitt syke, må vaske hendene før de putter fingre i munnen, før de spiser og gjerne også når de kommer hjem. Dette er de viktigste forebyggende rådene, sier Iversen.

Eldre og folk med alvorlige sykdommer, bør vaksinere seg.

– Mens folk som er syke, bør holde seg i ro, kryp til køys og la kroppen bruke energien sin til å bekjempe infeksjonen.