ARENDAL: I forkant av rettssaken har både Morten Sandberg og Nina Riibe uttalt seg svært kritisk til påtalemyndighetens fremgangsmåte. De to tiltalte var ikke mindre kritiske etter at straffesaken ble avsluttet i Aust-Agder tingrett i dag.

— Jeg har mistet fullstendig tilliten til politiet. Men jeg har stor tillit til rettsvesenet i Arendal, sier Sandberg til Fædrelandsvennen da retten ble satt fredag ettermiddag.

Aktor Geir Magne Søfteland la i dag ned påstand om ett års fengsel mot ham og Riibe for økonomisk utroskap. For Riibe påsto aktor at seks måneder av straffen bør gjøres betinget. For Sandberg tre.

- Soleklar frifinnelse

Søfteland mener det er bevist at de har tappet Hovefestivalen AS for 1,9 millioner kroner gjennom å overfakturere for tjenester levert av Concept Communication AS.

Riibes forsvarer, Christian Hjort, mente i sin prosedyre at retten må frifinne hans klient.

— Etter mitt syn må dette ende med en soleklar frifinnelse. Det er ikke noe grunnlag for domfellelse i denne saken, og etter min mening virker det helt absurd at det er tatt ut tiltale, sa Hjort.

- Har ikke forhandlet forsettlig

Sandbergs forsvarer, Harald Stabell, var like klar på at de tiltalte må frifinnes.

— For å kunne domfelle må man være tilnærmet sikker på at saken er slik påtalemyndigheten fremstiller det. I denne saken finnes det ikke bevist at de har handlet forsettlig og med hensikt om uberettighet vinning. Konklusjonen må derfor bli frifinnelse, sa Stabell.

Advokat Christian Hjort gikk i sin prosedyre langt i å kritisere politi og påtalemyndighet. Blant annet viste han til at beløpet som skal ha blitt tappet fra Hovefestivalen i løpet av rettssaken er redusert fra fem millioner til 1,9 millioner.

Politiet avviser kritikken

Aktor Søfteland tilbakeviser kritikken.

— Det er ikke sjelden i slike saker at beløpet korrigeres etter hvert. Under rettssaken kan det komme frem et annet bilde, men det vet en jo aldri. Enhver rimelig tvil skal komme tiltalte til gode, noe som også gjelder for beløpets størrelse, sier Søfteland.

— Forsvarerne hevder det aldri skulle vært tatt ut tiltale?

— Det har de all rett til å mene. Jeg kan ikke legge skjul på at det er en spesiell og komplisert sak, men politiet kan ikke la være å gå inn i saker på grunn av at de er kompliserte, sier Søfteland.

Han poengterer også at det er Statsadvokaten i Agder som har tatt ut tiltalten, som således har kvalitetssikret den.

Dom i saken faller mandag 4. oktober.