KRISTIANSAND: – Vi tar dette svært alvorlig, sier kommunikasjonsansvarlig Anette Karlsen i Hansa Borg bryggerier.

Tirsdag mottok selskapet melding om at en forbruker med diabetes hadde fått en reaksjon, etter å ha drukket CBs sukkerfrie julebrus.

På bakgrunn av meldingen ble julebrusen testet i bryggerienes laboratorium. Da viste det seg at det var utslag på små mengder av naturlig sukker i et av fargestoffene som brukes i brusen.

DESTRUERES

Dette førte til at CB sendte ut beskjed til alle utsalgssteder som selger denne drikken, om at julebrusen måtte tas ut av butikkhyllene. Distributørene er nå i full gang med å samle inn igjen den såkalte sukkerfrie brusen. Denne vil deretter bli destruert.

– Dette er selvfølgelig sterkt beklagelig, sier fabrikksjef Øystein Føreland ved CB i Kristiansand.

Ved kristiansandsbryggeriet har de i år tappet 130.000 liter av denne varianten av julebrusen, som selges over store deler av Sør-Norge. En del av dette står fremdeles på lageret i Kristiansand, men store mengder er også distribuert og solgt i butikkene.

Bryggeriet hadde budsjettert med å tappe ytterligere 50.000 liter sukkerfri julebrus denne sesongen.

CBs sukkerfrie julebrus har vært på markedet siden 2008, med den samme oppskriften.

GARANTI

Fabrikksjefen sier de har fått en skriftlig garanti fra deres leverandør om at det ikke skal være sukker i noen av råvarene.

– Vi føler oss uskyldige oppi dette her, sier Føreland.

Hansa Borg bryggerier, som omfatter CB, Hansa og Borg, er det største norskeide bryggeriselskapet i landet, og Anette Karlsen forteller at de aldri har opplevd lignende.

– Dette er den eneste henvendelsen vi har fått på at det er sukker i noen av våre sukkerfrie drikker, sier kommunikasjonsarbeideren.

– Burde dere ikke undersøkt brusen bedre før dere sendte den ut til forbrukerne?

–Vi benytter oss bare av godkjente leverandører og vi har godkjent våre leverandørers kvalitetsrutiner, men vi ser nå at dette ikke er godt nok. Vi vil derfor gå gjennom våre kvalitetsrutiner både i forhold til leverandørene våre, men også våre interne rutiner ved mottak, slik at vi kan unngå slike hendelser for fremtiden, sier Karlsen.

– KJEMPETRIST

Hun har ikke oversikt over hvor mye selskapet taper på å tilbakekalle julebrusen og de har heller ikke tatt stilling til om de vil rette krav mot leverandøren.

– Det er først og fremst sikkerheten til våre forbrukere vi legger vekt på nå og ikke kostnadene ved dette. Vi ønsker ikke at forbrukere skal få en negativ opplevelse ved å drikke våre produkter. Vi synes dette er kjempetrist, sier kommunikasjonsarbeideren.

Den sukkerfrie utgaven av CBs julebrus vil sannsynligvis ikke komme tilbake i butikkhyllene denne vinteren.