KRISTIANSAND: Den to kilometer lange løypa med utgangspunkt fra Jegersberg gård har kostet Kristiansand kommune 3,3 millioner.

– Jeg kjenner ikke til lignende løyper med lys i landet. Dette er veldig positivt og minsker konflikter mellom ryttere og turgåere, sier Carsten A. Sørlie, leder i avdeling sport og organisasjon i Norges Rytterforbund.

I Sandnes i Rogaland har det også vært forbud mot riding i lysløyper. Her har det vært forslag om å lage en egen hestelysløype.

For et par år siden innførte Kristiansand kommune rideforbud i Jegersberg. Det kom omtrent samtidig som Gimle rytterforening mistet det gamle ridehuset på Spicheren etter et tungt snøfall, og senere ble erklært uønsket på universitetsområdet.

Ordføreren åpner

Rådgiver Helmer Espeland i parkvesenet er glad for at kommunen nå kan tilby hestesporten egen treningsløype med lys for trening også på kveldstid.

– Det er blitt en ordentlig fin løype og et flott anlegg for alle, spesielt for unge jenter, sier han.

Hestelysløypa åpnes offisielt ved ordfører Per Sigurd Sørensen lørdag 27. november. Fra Jegersberg gård går den i en sløyfe mellom Øvre og Nedre Jegersbergvann. Det er bygd to nye broer og løypa er lagt med grus. Den lå i sin tid inne i flerbruksplan for Jegersberg og Skråstadheia, før den ble tatt inn i kommunedelplan for idrett og friluftsliv.

Høsten 2008 bevilget bystyret midler, mens planleggingen startet for ett år siden.

– Gleder oss vilt

– Vi gleder oss vilt og uhemmet. Nå har vi en egen rideløype også om vinteren, til nå har vi vært henvist til veier og sykkelstier, sier en glad leder av Gimle rytterforening, Sylvia Sæbøe.

– Nå slipper vi å ri på grunn der vi er uønsket, og vi slipper syklister og skiløpere som kommer i stor fart bak hestene, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HER ER TRASEEN: På Kokleheia er anleggsmaskiner i ferd med å sluttføre jobben. Parkvesenet har hengt opp skilt om hvor løypa går. (Foto: Frode Lindblom) Foto: Frode Lindblom

Ifølge Helmer Espeland er løypa anlagt med tanke på hester.

– Men alle kan ferdes i den, både gående, joggende og ridende, understreker rådgiveren.

Åpnes for skiløpere

Sist vinter tillot parkvesenet ridemiljøet å bruke Sødalsmyrveien, og Postveien videre mot Ålefjær, som treningsløype.

Når snøen kommer, vil denne bli oppkjørt med tanke på skiløpere igjen.

Da må rytterne bruke sin egen løype. Ifølge Espeland er den ikke tildelt driftsmidler. Kommunen påtar seg kun enkelt vedlikehold.