OSLO: – Det toget har gått. Det er for sent. De som ikke er inne nå, kommer aldri inn. Eller, siste sjanse er kanskje akkurat nå, sier Karl Ove Knausgård til NTB.

Forfatteren har ikke merket at folk har vært spesielt pågående, eller funnet på sprell for å komme med i boka.

– Nei, nei, tvert om. Det er heller slik at folk forteller meg at «dette skriver du ikke om». Jeg har merket en endring i hvordan folk forholder seg til meg når de vet at jeg skriver disse bøkene. Men det gjelder ikke de jeg kjenner godt, der er alt som før, sier han.

Angst

Knausgård har blitt kritisert for å utlevere sitt eget og andres privatliv, og flere av de som er blitt omtalt i bøkene har reagert negativt.

Under Oslo Bokfestival fredag leste Knausgård et utdrag fra den kommende Min kamp-boka. I utdraget avslører Knausgård at kritikken har gått inn på ham. Han beskriver en periode med angst for å ta telefonen, og hvor han holdt pusten før han åpnet e-poster.

– Jeg mottok de mest forferdelige e-poster på grunn av bøkene jeg hadde skrevet, skriver Knausgård.

Kjærlighetsfortelling

Boken som kommer i november, setter et punktum for en boksuksess som allerede har et samlet opplag på 215.000 eksemplarer.

Knausgård karakteriserer den siste boken slik:

– Det er dels en fortelling om dette året, dels en kjærlighetsfortelling og dels en avslutning av alt som har hendt. Jeg prøver å trekke trådene tilbake, sier han til NTB.

Knausgård har endelig deadline for å skrive ferdig den sjette Min kamp-boken 1. oktober. (©NTB)