ARENDAL: — Jeg har tenkt mye på at jeg var heldig som fikk komme hjem til familien. Og jeg har tenkt at jeg skulle leve videre og komme meg gjennom dette. Det trodde jeg at jeg også hadde klart, men gjennom sommeren har jeg kjent at det er noe som ikke funker, sa makkeren i retten.

Tung tid

Det var sterke følelser i sving da den 43 år gamle mannen inntok vitneboksen i Aust-Agder tingrett mandag formiddag. Han fortalte hvordan han og Ivarsen mange ganger har delt personlige tanker om familie og nært forestående ferier. Han skrøt av Ivarsen som en profesjonell politimann som var "operativ til fingerspissene".

— Jeg har snakket mye med kona til Ivarsen i ettertid, og jeg er imponert over hvor sterk hun er, sa makkeren.

43-åringen har fått behandling gjennom Senter for krisepsykologi i Bergen, og har fått diagnosen posttraumatisk stresslidelse. Han fortalte om stor skyldfølelse.

Skyld

— Jeg merker at noe ikke er som før, spesielt i forhold til familien min. Enkelte ganger er det nesten så jeg må si at jeg ikke mestrer det. Og jeg føler mye skyld. Jeg tenker at det var mange ting jeg kunne ha gjort annerledes for å unngå det som skjedde, sa politimannen.

43-åringen tørket tårer fra kinnet og øynene underveis i forklaringen.

— Børge hadde mange ting han ønsket å gjøre. Han ble frarøvet alt det. Alt som betyr noe. Det sliter jeg med. Noen ganger tenker jeg at det var meg som kunne gått ut av den bilen, og at det var meg som ikke kom hjem til familien, sa politimannen, som for tiden er aktivt sykemeldt.

Gode kolleger

Han sa at gode kollegere har betydd mye i perioden etter politidrapet.

— Vi har hatt samlinger, og det har vært bra. I 95 prosent av tida går det bra, men i små øyeblikk er det tungt. Spesielt når det er stillhet, og jeg er for meg selv, sa mannen.

Politimannens bistandsadvokat, Terje Scavenius, vil på vegne av sin klient fremme et krav på omkring 50.000 kroner.