KRISTIANSAND: — Vi kommer nok til å kjøpe en ny trommel, men den skal være av et annet merke, sier familiefaren til fvn.no.

Mannen var ute i hagen søndag, da han oppdaget at det strømmet tykk røyk ut fra kjelleren, hvor tørketrommelen arbeidet.

— Jeg løp ned i kjelleren, og fikk tømt et pulverapparat inn i maskinen mens røykvarsleren hylte, forteller mannen.

Like etter ringte han brannvesenet, samtidig som han lukket døra til rommet, og slo av strømmen i huset.

Kona og deres fem måneder gamle guttebaby var i huset da brannen startet, men de to kom seg trygt ut.

- Hvordan reagerer man når man opplever slikt?

— Heldigvis har jeg akkurat vært gjennom et brannkurs gjennom jobben. Jeg visste derfor hvor jeg hadde pulverapparatet, og hvordan det skal brukes. Jeg klarte å tenke ganske klart under episoden, forteller kristiansanderen.

Brannmester i Kristiansand, Tor Sørensen, roser mannen for hans opptreden.

— Han har gjort alt etter boka, og vel så det, sier Sørensen til fvn.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

UTBRENT: Slik så den utbrente tørketrommelen ut etter brannen. Nå vil familien bytte merke. (Foto: Privat) Setter opp ekstra røykvarsler

Tørketrommelen som tok fyr søndag var ny i januar i år, og familien sier de rutinemessig alltid tømmer lofilteret etter bruk. Paret har ikke hatt noen annen tørketrommel før de kjøpte den som brant søndag, men episoden fører ikke til at de to på ny vil begynne å henge opp tøyet på snor.

— Nei, med småbarn i huset blir det såpass mye klesvask. Vi vil heller være enda mer påpasselige, og jeg kommer til å montere en ekstra røykvarsler, sier mannen.

Nå har småbarnsfamilien flyttet midlertidig til et annet bosted.

— Det lukter skikkelig brent og svidd i hele huset, og vi kan ikke bo der før etter en skikkelig nedvask, forteller mannen til fvn.no.

Brannvernforeningen: - Ikke sov med tørketrommelen på

Familien på Grim er ikke alene. Hvert år opplever flere familier at det begynner å brenne i tørketromler eller tørkeskap. Statistikken viser at det på landsbasis ble registrert 19 slike branner i 2005, 14 i både 2006 og 2007, og ni slike branner så langt i 2008, medregnet gårsdagens brann i Kristiansand. I samme periode har det vært fem slike branner på Agder.

— Dette er branner hvor både politi og brannvesen har vært varslet, sier konsulent hos direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap, Reidun Mo, til fvn.no.

Administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim, bekrefter at det hvert år oppstår en god del branner som følge av at støv tar fyr mens tørketromler arbeider. Han ber folk holde seg våkne mens tørketrommelen står på.

— Vi sier alltid: Ikke sett på verken tørketrommel, vaskemaskin eller oppvaskmaskin før du går og legger deg, eller før du forlater huset. Slike apparater skal kun brukes på dagtid, mens man er våken og til stede i hjemmet, advarer Kalheim.