KVINESDAL: — Det vil bli merkelig å gå inn på butikken når ikke Bitten er der. Det var med stort savn jeg tok imot det triste budskapet, sier Alf Jørgen Fedog, som blant annet kjente Moland gjennom Storstova, der Moland og hennes mann var medeiere.

Moland var på vei til begravelse for en annen engasjert Knaben-mann i Søgne da ulykken skjedde. Bilen hun satt i kjørte inn i en trailer. Moland omkom, og et eldre ektepar fra Kvinesdal ble skadet og er til behandling ved Sørlandet sykehus i Kristiansand.

Fedog forteller at «alle» hadde et forhold til den blide kvinnen bak disken på Knaben landhandel, som hun tok over i 1987. — Hun var som en mor for hele Knaben og hyttefolket, og vil bli dypt savnet, sier Fedog.

Det var ikke bare vanlig butikkdrift Moland stelte med på jobb.

— Å drive butikk på Knaben er ikke som å drive en annen butikk. Hun drev på en måte turistinformasjon. Folk ringte for å høre om det var glatt på veiene, og om de kunne gå på ski, sier han.

- Unik i nærmiljøet

Også Eilef Netland, som blant annet er medeier i skitrekket sammen med Moland og hennes mann, og jobber som snekker sammen med sønnen, har bare godt å si om Else Brit Moland.

— Hun var på en måte Knaben i et nøtteskall. Hun hadde et ord med i det meste her, og hun visste mye om alt. Hun hadde en egen evne til å hjelpe folk med problemer og det meste annet. Hun var nokså unik i nærmiljøet, og var godheten selv, sier han til fvn.no.

Rektor ved Knaben leirskole, Jan Rob, vektlegger også Molands kunnskap og omtanke når vi spør hvordan han vil minnes «Bitten».

— Det som var hennes største egenskap var at hun fikk alle til å føle at hun eller han var akkurat den personen hun hadde ventet på da de kom inn i butikken. Og hun hadde en finger med i spillet i det meste som skjedde, sier Rob.

Mer enn hun burde

Han tror kanskje hun kunne ta på seg litt for mye arbeid.

— Hun var kjempeflink til å ta seg av alle som kom inn i butikken, men hun måtte sikkert gjøre det hun ikke fikk tid til etter stengetid, sier rektoren, som får støtte i dette av Alf Jørgen Fedog.

— Hun var et fantastisk menneske. Hun ga mye av seg selv, kanskje mer enn hun burde på grunn av egen helse, sier han.

Nå går tankene til de tre til Molands nærmeste familie. Alle er enige om at det ikke vil bli det samme å komme inn på Knaben landhandel når «Bitten» er borte.

— Det kommer til å bli veldig rart, sier Eilef Netland.

OMKOM: Else Brit Moland omkom etter at denne bilen som hun satt i kolliderte med en trailer på E 39 i Lyngdal. Foto: Torbjørn Witzøe