FLEKKEFJORD: Teorien til Torbjørn Steiro er at de godt over 50 lemen som lå døde langs en mur, ble så sinte da de ikke kom seg over muren, at de «sprakk» og døde. Det fantes ikke en eneste død lemen på den andre siden av murkanten, forklarer han, og spøker med at det jo nærmer seg halloween.

Alf Tore Mjøs, fungerende avdelingsdirektør ved Stavanger naturhistoriske museum mener det kan finnes flere forklaringer på funnet til Steiro, skriver Aftenbladet.

– Det ser litt rart ut med så mange døde lemen på et begrenset område. Det er jo flere teorier for hvorfor lemen dør. En av dem er at de foretar store vandringer når næringsgrunnlaget svekkes. Dødeligheten er stor på slike vandringer blant annet fordi de kommer ut av sine vante omgivelser. Det er ikke uvanlig med massedødsfall blant lemmen siden de opptrer i enorme mengder, forklarer Mjøs.

De døde lemenene lå langs en murkant på Sira. (Foto: Torbjørn Steiro)

Lemenår

Gress og fjellplanter som blir tygget på over lang tid, forsvarer seg med å produsere giftstoffer. Da blir det ulevelig for smågnagerne i dette området og de må skifte beiteområde.

– Det er ikke godt å si nøyaktig hva som har forårsaket dette. Det kan være stress, matmangel eller matforgiftning. De kan også ha blitt påkjørt av biler i veien, sier Mjøs.

Du har kanskje selv møtt på unormalt mange lemen på vandring i fjellet. Og det er altså ingen tvil om at det er lemenår i år bekrefter Mjøs.

– Det kan se ut til å være det største lemenåret vi har hatt på 15 år i vår del av landet. Vi har ikke hatt så store lemenår siden midten av 90-tallet. Flere har kontaktet oss for å fortelle om lemen i lavlandet i indre deler av Rogaland og det er ikke veldig vanlig, forteller Mjøs.

Denne stakkaren er en av rundt 50 døde lemen Torbjørn Steiro fant på Sira. (Foto: Torbjørn Steiro)

Masseselvmord?

Noen forskere mener at lemensyklusen styres av rovdyr som dreper lemen når det blir veldig mange av dem. Mjøs har liten tro på at rovdyr styrer reguleringen av smågnagere. Han har heller ingen tro på teorien om at lemen begår masseselvmord. Enkelte forskere hevder at lemen begår masseselvmord ved å marsjere over et høyt stup eller ut på dypt vann, når lemenbestanden blir for stor. Dette merkelige naturfenomenet har gitt oss uttrykk som «lemenmarsj» og en uuttømmelig kilde til metaforer for selvdestruktiv og guffen oppførsel, skriver forskning.no.