AGDER: — Jeg ville se det som svært uheldig om saken om slagbehandling blir utsatt, sier sykehusdirektør Jan Roger Olsen til Fædrelandsvennen.

Han begrunner det med tids- og ressursbruken som er gått med til å forberede og utrede saken, og med uroen den har medført i Aust-Agder.

— Det er viktig at saken landes nå, sier han, og vil ikke spekulere i hva som kan skje dersom han ikke får med seg styret på dette i dag.

— Alle elementer i saken er veldig godt belyst. Jeg kan se at man i Aust-Agder ønsker en samlet framstilling av tilbudet som sykehuset i Arendal skal ha i fremtiden, men saken om slagbehandling er del av eksisterende strategiplan, og det er viktig at den landes nå. Vi har utredet saken siden høsten 2009. Det er ingen ting i de to kommende sakene om barneavdelingen og fødetilbudet som vil ha noen effekt på slagsaken, så av den grunn er det ikke noe poeng å utsette den, men jeg vet at deler av miljøet er uenig med meg i det, sier Olsen.

- Veldig vanskelig situasjon

Nestleder i styret, May Britt Lunde fra Tvedestrand, ønsker at slagsaken skal bli utsatt.

— Hvis saken skulle gå gjennom akkurat slik som administrasjonen har foreslått, vil det bli en veldig vanskelig situasjon mellom sykehusene i Arendal og Kristiansand, og mellom befolkningen i agderfylkene og mellom de ansatte, sier Lunde.

— Av og til er kan det være lurt å stoppe opp og ta litt mer tid og tenke litt. Vi har store utfordringer nå der de ansatte på et av de store sykehusene føler seg utrygge på om de klarer å gi den behandlingen de ønsker. Og befolkningen føler seg utrygge. Som styremedlem føler jeg ansvar for å lage en strategi som gir trygghet på alle tre sykehusene på Sørlandet, sier Lunde.

Hun har vært utsatt for et massivt press fra austegder.

— Jeg har det veldig vanskelig med denne saken. Fagmiljøene er uenige. Da må jeg bruke min livserfaring til å finne en løsning. Styret må finne fram til noe felles, men jeg vet ikke om det lar seg gjøre, sier Lunde, og uttaler seg tvetydig når vi spør om hun har tillit til Olsen.

Tror utsettelse er uklokt

Ansatterepresentant i styret for legene, Viggo Lütcherath, ønsker ikke utsettelse.

— Jeg tror ikke det ville være klokt. Saken er klar for avgjørelse, og jeg er klar for å realitetsbehandle den, sier han, og vil nødig si mer.

— Husk at sykehusstyret er under sterkt press fra stortingsrepresentanter og folkeopinionen, så vi må få lov til å snakke sammen i lukket rom, sier Lütcherath.

— Først må vi behandle spørsmålet om utsettelse i dag. Hvis det faller, må vi realitetsbehandle saken. Direktøren ønsker status quo, men jeg vil bestemme meg under debatten og vil lete etter de beste løsningene for pasientene som helhet på Agder, og vil se på alle innspillene som kommer, sier Lütcherath, som har arbeidssted i Kristiansand.

Styreleder avventer

Styreleder Peder Olsen sier at han ikke tar sin endelige beslutning før han har hørt diskusjonen i dag.

— Det mangler ikke på dem som har gått høyt ut på banen og dermed innsnevret handlingsrommet. Og jeg vil ikke bidra til det, sier han.

— Jeg ser at det er en krevende situasjon hvor det kreves et klokt vedtak i styret, og det skal jeg legge vekt på å få til, sier han.

Han sier Sørlandet ikke er i særstilling med hensyn på folkemøter og fakkeltog i sykehussaker.

— Men jeg ser ikke på det som en hverdagslig ting av den grunn, sier styrelederen.

Slik svarer han når vi ber ham kommentere den uttalte mistilliten til direktør Jan Roger Olsen.

— Jeg oppfatter at det er så nært knyttet opp til den aktuelle saken at det ikke er klokt å kommentere det, sier styreleder Olsen.