KRISTIANSAND: Bufetats to akuttinstitusjoner på Agder har totalt 11 plasser. Her plasseres ungdommer som har behov for øyeblikkelig plassering, deriblant mange med adferdsproblemer.

LES OGSÅ: Konkurrerer om å stjele flest biler

Noen av ungdommene som den siste tiden har stjålet mange biler har tilhold ved Bufetat sin akuttinstitusjon i Kristiansand. Mulighetene for å hindre at ungdommene stikker av, er begrensede.

– Når vi ser rastløsheten øker hos en slik ungdom går vi inn med miljøterapeut og prøver å skille den aktuelle ungdommen fra de øvrige ungdommene. Hvis dette ender med fysisk aggresjon mot de ansatte, kan dette lede til at ungdommen blir isolert, sier Trond Skjæveland, enhetsleder i Bufetat Agder ungdom og familiesenter.

Samarbeider godt

Ungdommer fra flere forskjellige institusjoner og ungdommer utenfor institusjonsmiljøet har god kontakt er ved flere anledninger tatt sammen.

– Disse ungdommene er flinke til å samarbeide, flinkere enn voksenapparatet. Når en av dem bestemmer seg for å ta en biltur så henter ungdommen flere andre. Så er de av gårde, sier Skjæveland.

Forskjellige nettsamfunn og mobiltelefoner brukes flittig i kontakten mellom ungdommene. De har dessuten fysiske møteplasser hvor de samles.

For å bedre samarbeidet har Agder ungdom og familiesenter tatt initiativ for å bedre samarbeidet mellom kommunenes barnevernstjeneste, Bufetat, foreldre, velforening politi og private aktører.

På bakgrunn av de mange biltyveriene har senteret spurt Kristiansand kommune om å få koordinere den samlede innsatsen.

Rømninger skal observeres

– Ingen skal rømme fra institusjonene uten at uten at man ser det. De ansatte skal løpe etter, sier Skjæveland. Politiet blir samtidig varslet om at en person har rømt fra institusjonen.

Ved akuttinstitusjonen i Kristiansand er det rapportert om hendelser hvor rømninger ikke er blitt observert.

Ofte er de ansatte og politiet ute for å lete etter ungdommer som har stukket av. Nylig ble en ungdom som hadde rømt oppdaget og hentet tilbake.

En vanlig rutine ved innhentninger dersom ungdommen mistenkes for å ha gjort kriminelle handlinger er at politiet kjører ungdommen inn til barnevernsvakta. Ofte gjennomføres samtaler og avhør med ungdommen før turen går tilbake til institusjonen.

Ønsker nye muligheter

I dag har Bufetat færre muligheter overfor ungdommene enn hva foreldrene har hjemme. For eksempel kan ikke de ansatte fjerne ungdommer midlertidig etter at har begått kriminalitet.

– Det vi ønsker er en mye større mulighet til å innskrenke rettigheter i en periode. Vi går av og til lenger enn hva som er lov og er i en gråsone for å hindre at ungdommer rømmer. Vi vet at vi har stanset rømninger som ville endt med biltyveri, avslutter Skjæveland.