OSLO/MANDAL: Kommunen blir en av 11 prøvekommuner for elektronisk valg i Norge. I tillegg vil 16— og 17-åringer få mulighet til å stemme ved neste kommunevalg i Mandal.

— Vi håper dette vil føre til større valgdeltagelse. Det blir også spennende å se om 16- og 17-åringene bruker elektronisk valg mer enn andre, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.

Internettavhengige. Målet med e-valgene er bedre tilgang til å stemme. For de som bor i utlandet, de som er bevegelseshemmet og for de som rett og slett bare er late. Dessuten vil statsråden nå ungdommen.

— Ungdom i dag kan ikke tenke seg en verden uten internett, sier hun.

E-valg skal redusere kostnaden ved gjennomføring av valg, og det skal ifølge Navarsete være en enkel og sikker løsning.

— Du stemmer ved en e-id og det skal ikke være mulig for virus og hackere å påvirke systemet, sier hun.

Den som stemmer på nett vil også kunne stemme på ny så mange ganger man vil før valgdagen. Først da er stemmen gyldig.

— Årsaken til det er prinsippet om å ha hemmelige og frie valg. Hvis noen står og ser på når en stemmer på nett, kan en likevel stemme på ny når en er alene, sier Navarsete.

Flest mulig

Erfaringene fra forsøkskommunene tar hun med seg når de skal vurdere å innføre e-valg i hele landet.

— Jeg håper flest mulig vil stemme elektronisk, sier Navarsete, som selv ikke kan stemme på nett fordi kommunen hennes ikke er med i forsøksordningen.

De andre kommunene som er med i forsøket er Bodø, Bremanger, Drammen, Hammerfest, Radøy, Re, Tynset, Vefsn, Ålesund og en bydel i Oslo.