— Dette ser veldig bra ut! Det er nesten ikke funnet noe olje på sjøen langs kysten, sier en lettet informasjonsrådgiver ved Kystverket, Sveinung Nedregotten.

— Vi har funnet to oljeflak på sjøen, like utenfor havaristen (i Langesund). Disse flakene er aksjonerbare, så dette skal vi få tatt opp så fort som mulig. I tillegg har vi funnet to mindre oljeflekker i sjøen nord for Risør. Vi har nå sendt folk til området for å verifisere om dette er noe vi kan aksjonere på, fortsetter han.

Forhindret spredning med iherdig hjelp

Nedregotten takker både værgudene og en iherdig innsats fra hjelpearbeidere på land for at oljen ikke har spredt seg mer enn den har gjort.

— Vi har fått opp mesteparten av oljen som lå på land relativt kjapt. Med det har vi forhindret at det ville drevet ut igjen og forurenset flere ganger, sier han.

Oljeflekkene som ble funnet i dag er sendt til SINTEF for analyse, og man kan vente resultater tidligst om tre dager.

Et helikopter har nå lettet fra Torp og skal fly samme strekningen nedover til Kristiansand for å se etter oljepåslag på land.

Lenser i sårbare områder

Innsatsen i Aust-Agder endres nå gradvis fra å grovsamle forurensing og forhindre videre spredning, til å legge lenser i et forsøk på å beskytte spesielt sårbare områder, samt planlegge for finere rensing av forurensede områder. Det opplyser Ove Frigstad, leder for IUA Aust Agder.

— Denne såkalte finsaneringen går ut på å rense fjell og strender helt for olje. Da må jobben med grovrensing være helt ferdig for ikke å risikere dobbeltarbeid der vi taper tid på oppryddingen.

Grovoppsamlingen er i sluttfasen i Risør, og pågår også ved Ruaker i Grimstad.

IUA har distribuert lenser til alle kommuner, og det vurderes fortløpende å utplassere lenser i et forsøk på å minimere og forhindre skader på spesielt sårbare områder. Denne listen er forøvrig utarbeidet av Fylkesmannen. Det er bestemt å utplassere lenser i innløpet til Sandnesfjorden og Oksefjorden i dag. Andre steder vil vi vurdere fortløpende, det gjelder særlig områdene Tromlingene, Hovekilen, Maløya, Auesøya, Kalvøya og ytre Tronderøya.

— Dersom du er ute i båt bør du være spesielt oppmerksom på utlagte lenser. Det skal være mulig å passere disse lensene med båt.

Blueshine

— Hovedtyngden av observasjonene som nå kommer inn fra publikum gjelder oljefilm eller såkalt blueshine, sier Ove Frigstad.

— Blueshine er et tynt lag av lettere olje, avsondret fra tyngre oljetyper. Dette er noe som ikke vil klumpe seg til større klumper, fortsetter han.

Så langt er det rapportert om blueshine i Lillesand, Grimstad, Arendal, store deler av skjærgården i Tvedestrand og Risør.

— Blueshine og oljefilm er vanskelig å gjøre noe med, og lenser har begrenset virkning på dette. Det er jo selvfølgelig mange som ønsker at IUA skal beskytte spesielle bukter, viker og steder mot blueshine. For øyeblikket er det dessverre ikke kapasitet og ressurser til å gjøre enkelt tiltak eller prioritere spesielle steder, bukter og viker andre steder en de som fylkesmannen har prioritert.

Trenger frivillige til opprensingsarbeidet

— Opprensingsarbeidet etter dette oljesølet er forventet å ta lang tid, og vil kreve innsats. Det er derfor hyggelig å registrere at mange frivillige ønsker å bidra, sier Ove Frigstad.

Frivillige kan gå inn på kystverket.no for opplysninger om hvor det er behov for å hjelpe til. Opplysninger og eventuell organisering av frivillig innsats i Aust-Agder vil bli opplyst senere.

IUA ønsker fortsatt tips og meldinger fra publikum, spesielt dersom oljen er tykk eller inneholder klumper som kan aksjoneres mot.