Vi fortsetter med gjettekonkurransen. Hvilken av de norske partilederne tror du brukte ordet «vi» mest i sin landsmøtetale dette året? Og ordene «EU» og «skatt»? Og hvem tror du sa «klima og miljø» færrest ganger da de talte til sine partikolleger?

Selv klarte jeg bare én av fire riktige da jeg prøvde meg. Lars Sponheim (V) var jeg-kongen, slik jeg hadde trodd. Men det var samme Sponheim, ikke Liv Signe Navarsete (Sp) som også brukte EU-ordet mest. Og jeg var sikker på at Siv jensen (Frp) var den som snakket mest om skatt.

Men, neida. Hun brukte ordet én gang, mens Kristin Halvorsen (SV) brukte det 23 ganger i sin tale. Jeg trodde også det var Jensen som sa «klima og miljø» færrest ganger, men det var det Erna Solberg (H) som gjorde.

Hvordan vet jeg det? Fordi VG Nett har gjennomanalysert partiledernes landsmøtetaler på imponerende vis.

Les her: Slik er språket til partilederne. (Ekstern lenke.)

Hvorfor er jeg opptatt av det? Fordi analysen forteller mer om partiene og dets ledere enn et flyktig møte på tv-skjermen gjør. Og analysen utfordrer i hvert fall noen av mine fordommer.

Siv Jensen nevnte ordet «asylsøker» bare én gang, mens tre andre partiledere (Halvorsen, Navarsete og Stoltenberg) ikke tok det i sin munn. SP-lederen var også fire ganger så mange ganger innom ordet «finanskrisen» som Høyrelederen var det. Halvorsen er den som har fokusert mest på fattigdom de siste fire årene. Men det var Dagfinn Høybråten (KrF) som 23 ganger tok ordet i sin munn.

Analysen viser at i hvert fall mine stereotypier ikke er helt samsvarende med virkeligheten.

Også lengden på talen til partilederne gir grunn til refleksjon. Lars Sponheim toppet også der, med 10531 ord. Likevel brukte han bare fem minutt lenger på sin tale enn Erna Solberg gjorde på sine 4951 ord. Kanskje fordi ordet «jeg» tar litt kortere tid å si enn «små og mellomstore bedrifter»?