FLEKKEFJORD: Den kasakhstanske legen har forlatt landet og dratt til Tyskland, og nekter å la seg avhøre, melder NRK.

– Han er siktet for å ha gitt uforsvarlig helsehjelp, sier politiadvokat Hans Olav Røyr til rikskringkasteren.

Brudd på forsvarlighetskravet i helsepersonelloven kan straffes med bøter eller fengsel i inntil tre måneder.

– Han er kjent med siktelsen, men ikke ville latt seg avhøre, opplyser Røyr til Fædrelandsvennen.

Legen sa opp sin stilling ved Sørlandet sykehus i august 2020. På det tidspunktet pågikk det ti tilsynssaker mot ham og sykehuset.

Etterforsker sykehuset

Det var Statens helsetilsyn som ba politiet om å reise straffesak mot Sørlandet sykehus. I april ble sykehuset siktet for lovbrudd. I løpet av etterforskningen har også legen blitt siktet.

– Etterforskningen mot legen og sykehuset er fortsatt igangværende, men i en fase hvor en håper å kunne avslutte om ikke lang tid, opplyser Røyr i en epost til Fædrelandsvennen.

Etter at det ble kjent at legen hadde begått en rekke feiloperasjoner i Flekkefjord, ble han i begynnelsen av 2019 overflyttet til sykehuset i Kristiansand. Da NRK avdekket et nytt tilfelle av feilbehandling også der, tok ledelsen ham ut av all virksomhet rettet mot pasienter.

Ingen kommentar

Legen har fått oppnevnt Carl Henning Leknesund som forsvarer. Leknesund opplyser til NRK at han ikke har noen kommentarer til saken på nåværende tidspunkt.

I april 2020 sendte legen en redegjørelse til Statens Helsetilsyn. Han forsvarte da jobben han har gjort.

«Jeg har ikke fra ledelsen ved SSF mottatt informasjon eller tilbakemeldinger som tilsier at det stilles spørsmål ved mitt kliniske skjønn eller at jeg har gjort vurderinger som strider mot gjeldende praksis», skrev legen.