AGDER: – Metanolforgiftning er potensielt dødelig, og man kan dø relativt raskt. Vi har grunn til å tro at metanol kan være i fritt omløp i Lindesnes-regionen, og kanskje andre steder på Sørlandet, sier fagdirektør ved Sørlandet sykehus, Susanne Hernes, til Fædrelandsvennen.

De innlagte kommer fra Lindesnes-regionen. Det opplyste Sørlandet sykehus i epost til NTB sent søndag. Mandag formiddag var det ikke kommet flere pasienter.

– De første pasientene ble innlagt søndag kveld, og vi går ikke ut med eksakt antall. Akkurat nå er det færre enn fem personer som er innlagt med mistanke om metanolforgiftning, sier Hernes til Fædrelandsvennen.

Startet etterforskning

– På bakgrunn av opplysninger som er kommet fra helse, har politiet i Agder startet etterforskning. Når liv og helse er truet er dette en sak vi prioriterer, sier fungerende driftsenhetsleder Bernt Mushom i region vest i politidistriktet.

Politiet ber de som måtte ha opplysninger i saken om å ta kontakt.

– Det er viktig å hindre at flere blir syke, og få en oversikt over hvor metanolen stammer fra, sier Bernt Mushom.

foto
Kommuneoverlege Viggo Lütcherat ber foreldre ta en prat med tenåingene sine for å informere om faren med ulovlig sprit. Foto: Jarle R. Martinsen

Advarer tenåringsforeldre

Kommuneoverlege Viggo Lütcherat i Lindesnes tror metanolen stammer fra smuglersprit. Han advarer på det sterkeste folk mot å kjøpe ulovlig sprit.

– Vi har ikke oversikt over hvilke grupper som har fått i seg metanol, men mener det er spesielt viktig å advare foreldre til tenåringer. Foresatte bør informere ungdommene sine om faren det kan innebære å drikke alkohol som ikke er kjøpt gjennom lovlige kanaler, sier Viggo Lütcherat.

Kommuneoverlegen ba mandag alle fastlegene og legavakta være spesielt på vakt mot mulige metanolforgiftninger.

– Det er også viktig at alle med symptomer er raske med å oppsøker legevakt for behandling. Symptomene på metanolforgiftning oppstår gjerne fra 10 til 30 timer etter inntak, sier Viggo Lütcherat.

Alvorlig syk

– Hvor syke er de som er innlagt?

– For øyeblikket er det alt fra alvorlig sykdom til mindre alvorlig sykdom, sier Hernes.

– Tilhører de som er forgiftet et spesielt miljø?

– Det vet vi ikke, sier Hernes.

Hun understreker at det er viktig at de som får symptomer, må kontakte lege så fort som mulig.

– Metanol lukter og smaker som vanlig sprit. Det kan derfor hende at de som selger det, ikke vet at det er metanol, sier Hernes.

Symptomer

Sykehuset ønsker å få ut informasjon om at det kan være metanol i omløp på Sørlandet.

– Symptomer kan være slapphet, hodepine, forvirring og svimmelhet, opplyser Hernes.

I tillegg kan man oppleve rask pust og bli tungpustet. Metanolforgiftning kan også føre til synsforstyrrelser, tåkesyn og blinde flekker i synsfeltet, og kan i noen tilfeller kan gi varige synsskader.

Alvorlig forgiftning kan føre til koma, kramper, pustestans og død, opplyser sykehuset og viser til Giftinformasjonen hos helsenorge.no.

Symptomer på metanolforgiftning varierer med mengden man har inntatt.

Vet du noe om dette? Tips oss på tips@fvn.no.