Forhandlingene i Lyngdal er ferdige, og Unni Nilsen Husøy (Frp) blir kommunens nye ordfører. Hun får med seg sin ektemann Eivind Arnt Husøy (Ap) som varaordfører.

– Jeg skal være så ærlig å si at det å velge min ektemann som varaordfører ikke var mitt førstevalg. Men nå var det de partiene vi forhandlet med, og da fikk Arbeiderpartiet varaordføreren. Så da la jeg meg ikke så mye opp i det, sier den ferske ordføreren til Fædrelandsvennen.

Styrer ikke alene

Husøy forstår at ordningen er spesiell, men er sikker på at det kommer til å gå bra.

– Nå skal vi jobbe sammen og dra kommunen i en felles retning, så det kan hende det blir bedre enn sånn vi har hatt det nå; at telefoner må tas på lukkede rom for eksempel. Vi får se hvordan det går, men jeg tror det skal gå bra.

Ekteparet har vært gift i over 20 år, og til sammen har de åtte barn. To av dem, på 11 og 13 år, bor hjemme.

Ekteparet Unni (Frp) og Eivind Arnt Husøy (Ap) har åtte barn til sammen. Her fotografert i 2018, da de kjempet om ordførervervet. Foto: Jarle R. Martinsen

– Med den kabalen vi har hatt hjemme så må vi klare å legge en strategi for dette også, sier hun.

Husøy er opptatt av de to ikke skal styre kommunen alene.

– Når vi skal få gjennom ting så er det i et demokrati, og alle skal være med å diskutere sakene sammen. Det er ikke noe vi to skal styre, og jeg skal være en ordfører for alle.

Partier med ulike verdier

Frp gjorde et brakvalg i Lyngdal, og fikk 32,4 prosent av stemmene. Det er en økning på 21 prosentpoeng fra forrige valg.

De har inngått et samarbeid med Arbeiderpartiet, Venstre og Industri- og Næringspartiet. Med dette er Lyngdal den fjerde kommunen i Agder hvor Frp og Arbeiderpartiet har inngått samarbeid etter valget. Også i Lindesnes, Vennesla og Sirdal skal de to partiene samarbeide fremover.

– Vi har sittet i opposisjon sammen med Arbeiderpartiet og Venstre, og har funnet ut at vi er enige om en stor prosentandel av sakene. Blant annet skole og helse, sier Husøy.

Til tross for uenigheter sier ordføreren at hun har tro på samarbeidet.

– Vi er nok blant de partiene som har vært mest enige den siste fireårsperioden. Da var det naturlig at det var dem vi forhandlet med. Jeg har ikke ønsket å selge sjela mi for å bli ordfører.

Fredag kveld har partiene begynt å lage en felles plattform, og noe er de allerede enige om.

– Skolestrukturen i Lyngdal blir som den er. Den skal ikke forandres i den neste perioden.

Ingen innvendinger

Varaordfører Eivind Arnt Husøy (Ap) har også tro på konstellasjonen.

– Jeg tror det blir uproblematisk. Nå skal vi samarbeide om å presentere kommunen utad, og det blir lettere enn å være politiske motstandere som vi vanligvis har vært.

De politiske samarbeidspartnerne i Lyngdal kommende fireårsperiode: Steinar Bjørnstøl (V), Unni Nilsen Husøy (Frp), Eivind Arnt Husøy (Ap) og Ken Mario Kvinlaug (Industri- og næringspartiet). Foto: Tom Arild Støle, Lister24.

Han mener det kan være en fordel å være tett på hverandre, og er ikke bekymret for at jobb skal oppta all tid hjemme.

– Men blir det bare jobb fremover?

– Det får tiden vise! Det kan jo også bli vanskelig å få felles ferier fremover, for når hun har ferie må jo jeg steppe inn som ordfører. Jeg håper ikke hun har gjort det bare for at hun skal få seg en sydentur alene, ler Husøy.

Politikeren fra Arbeiderpartiet erkjenner at Ap og Frp står langt fra hverandre.

– Kjempelangt. Og dette hadde vært utenkelig for meg å gjøre om det var snakk om Frp nasjonalt. Men lokalpolitikk er annerledes, og vi har sett at vi har nesten 80 prosent stemmelikhet i de viktigste sakene i kommunestyret. Men det er klart, det blir veldig spennende å se fremover.

Til Fædrelandsvennen sier Morten Sikveland, lokallagsleder i Frp Lyngdal, at ingen av partene har hatt innvendinger mot at ekteparet får de øverste posisjonene i kommunen.

– Det har vi ikke sett på som et problem. De er selv enige om at de skal klare å takle det helt greit, og fokus i forhandlingene har vært på sakene.

At partiene står langt fra hverandre politisk mener Sikveland skal gå bra.

– Dette er lokalpolitikk, og vi har mange saker vi har vært enige om. Noe er vi uenig om, men da må det være greit å stemme deretter. Jeg tror vi løser det greit, sier han.