Området som det sprenges i ligger bare et par hundre meter i luftlinje fra familiens hus. Foto: Kjetil Nygaard
Når vogntog møtes blir det full stopp i den allerede saktegående trafikken på Toftelandsveien. Foto: Kjetil Nygaard
Det skulle egentlig være visning på dette huset onsdag. – Folk ville ikke klart å stoppe bilen her engang, sier eiendomsmegler Per-Erik Larsen i Eiendomsmegler 1. Foto: Kjetil Nygaard

— Vanligvis bruker jeg fem minutter til ungenes barnehage på Tangvall. Nå går det nærmere en halvtime, sier småbarnsmor Ingrid Ravnevand (27) til Fædrelandsvennen.

Sammen med mannen og to barn bor hun helt inntil fylkesvei 114 Toftelandsveien. Europaveien er stengt ved Klepland, bare et par hundre meter i luftlinje fra Ravnevands hus, på grunn av sprengingsarbeid.

— Vi har fått tilbud om hotell fra Statens vegvesen. Men det hadde blitt i Kristiansand, og blir litt tungvint. Mannen min jobber i Søgne, og ungene går i barnehage her, sier Ravnevand.

Vurderer tiltak

Prosjektleder Kjell Soltvedt i Statens vegvesen sier til Fædrelandsvennen at noen familier tok imot tilbudet om hotellovernatting i helga, men flyttet hjem søndag kveld.

— På grunn av støyen fra anleggsområdet står tilbudet ennå. Det er først og fremst på grunn av støyen, ikke trafikken, at vi tilbyr hotellovernatting, sier Soltvedt.

Han forklarer at cirka 18.000 biler passerer E 39 i Søgne hvert døgn.

— Noen kjører kanskje Langenesveien nå, men trafikktallet ligger i denne størrelsesordenen. Det har gått svært sakte i ettermiddagsrushet. Onsdag formiddag skal vi vurdere hva vi kan gjøre for å forbedre det, sier Soltvedt.

Må leke inne

Støv og eksos fra bilene skaper problemer for familien.

Familien Ravnevand har måttet sette opp et provisorisk klimaanlegg fordi de ikke kan åpne vinduene på loftet. Foto: Kjetil Nygaard

— Vinduene må vi ha lukket hele tiden. Derfor har jeg satt opp et provisorisk klimaanlegg som sender frisk luft opp på loftet, forklarer hun.Bare å komme seg ut fra gårdstunet er problematisk med all trafikken. Ravnevand forteller at hun har blitt stående i 10-15 minutter før hun har kommet seg ut på veien.

— Men det verste er at det ikke nytter for ungene å leke ute. De var noen minutter på trampolina, men det bråker og støver så fælt. Vi kan jo ikke høre hverandre snakke, forklarer hun.

Tungt sovehjerte

Ravnevand er glad hun har et godt sovehjerte, for bilene bråker mye.

— Alle i familien sover tungt. Heldigvis. Hele huset rister når de sprenger på andre siden av europaveien, men ingen av oss våkner, forklarer 27-åringen.

— Men dette er jo bare midlertidig. Forhåpentligvis får vi en fin vei når alt er ferdig. Dessuten har vi hele tiden fått gode oppdateringer per sms fra veivesenet, trøster hun seg med.

- Hull i hodet

Fædrelandsvennens reporter gikk selv et par kilometer langs veien i ettermiddagsrushet tirsdag. Flere bilister rullet ned vinduet for å få utløp for sin aggresjon.

Helge Andersen var svært lite fornøyd med å sitte i kø tirsdag ettermiddag. Foto: Kjetil Nygaard

— De har ikke akkurat funnet opp kruttet de som bestemte seg for å bruke denne omkjøringsveien, sier Helge Andersen.- Dette er helt hull i hodet. Nå har jeg brukt over tjue minutter på to kilometer, sier en irritert bilist.

Til salgs

Like ved Toftelandsbroa ligger et hus helt i veikanten, bare centimetre fra den hvite linja. Det skal selges.

— Vi hadde planer om visning på onsdag klokka 16. Men det er midt i rushet, og folk ville ikke klart å stoppe bilen her engang, sier eiendomsmegler Per-Erik Larsen i Eiendomsmegler 1.

Det skulle egentlig være visning på dette huset onsdag. – Folk ville ikke klart å stoppe bilen her engang, sier eiendomsmegler Per-Erik Larsen i Eiendomsmegler 1. Foto: Kjetil Nygaard

Han ser likevel det positive i å få hele E 39-trafikken forbi huset.— Tenk så mange som ser både dette huset og vår logo nå. Det er jo fantastisk markedsføring av logoen vår, ler Larsen.

Sindige sørlendinger

Trafikkdirigent Roald Sørensen fra Skien jobber tolv timer om dagen med å dirigere trafikken ved Toftelandsbroa.

— Det er utrolig mye trafikk. Men vi har fått overraskende få kommentarer. Vanligvis er det alltid noen som slenger dritt, sier han.