Her ser man at vakuumslangen er revet ut, slik at det ikke lenger er vakuum til bremsevæsken. Foto: Tor Witsøe
Tor Witzøe inne i russebilen han eier sammen med åtte andre elever.

— Hvis dette er gjort med overlegg kan jeg bare håpe at det er gjort ut ifra en idiotisk uvitenhet, sier Arvid Frøsland, konstituert rektor ved Lister videregående skole.

En elev ved skolen er anmeldt til politiet for å ha tuklet med en vakuumslange i bremsesystemet på Witzøe sin russebil.

— Jeg skjønner at det kan være gøy å tulle med oss som er russ, men dette er å gå altfor langt, sier Tor Witzøe (18). Han er russ på Lister Videregående skole, studiested Flekkefjord og eier russebilen samme med åtte andre.

Tuklet med russebilen

Hendelsen skal ha skjedd tirsdag formiddag. Witzøe parkerte russebilen ved Lister Vgs og gikk inn for å ha tentamen. Da han kom ut senere, rundt klokka 12, oppdaget han at noen hadde tuklet med dørlåsen på russebilen. Da han skulle starte opp bilen, merket han at også at noe var galt med bremsene.

— De var skikkelig harde og vanskelige å bruke, forteller han.

Han kjørte deretter til en kompis som hadde greie på bil, bremsene ble stadig dårligere og virket nesten ikke da han kom frem.

— Det var veldig ekkelt.

Der åpnet kompisen panseret og fant raskt ut at noen hadde koblet fra vakuumslangen.

— Det er utrolig ekkelt å tenke på, den som gjorde dette satte både meg og mine medtrafikanter i livsfare. Jeg er sjeleglad for at det gikk så bra, og at jeg ikke hadde flere med meg i bilen.

Witzøe ser for seg at det kunne gått så mye verre.

Observerte personer rundt russebilen

- Hvordan vet du at noen tuklet med russebilen?

— En kompis av meg var ute for å lufte seg fra tentamen klokka 9, da fikk han øye på 20-30 elever som stod og hang rundt russebilen. De løp raskt bort fra bilen når de merket at noen så på dem.

Enkelte elever skal ha tuklet med både låsen på bilen og teknologien inne i bilen. En person skal være ansvarlig for å ha koblet fra vakuumslangen.

- Idiotisk uvitenhet

Konstituert rektor på Lister videregående skole, Arvid Frøsland, ser svært alvorlig på hendelsen.

— Jeg ble informert om saken i et møte i dag. Jeg må få presisere at vi ser svært alvorlig på denne saken. Dette er snakk om liv og helse. Nå har vi ikke alle detaljene ennå, men da vi hørte om forholdet oppfordret vi de involverte til å politianmelde hendelsen.

Han forteller at de avventer med eventuelle reaksjoner overfor eleven til politiet har fått undersøkt saken.

— Nå vet vi ikke sikkert om dette har skjedd i skoletiden og på vår skoleplass, men hvis det er tilfelle, skal skolen selvsagt ta tak i dette.

Kan det være snakk om å utvise vedkommende som gjorde dette?

— Jeg vil ikke forskuttere tiltak allerede nå ettersom ikke alt er på bordet, det vil politietterforskningen bringe på det rene, men i vårt skolereglement finnes det hjemmel for å utvise elever i de mest alvorlige tilfelene, ja.

Politiet reagerer

Lensmann i Flekkefjord, Asbjørn Skåland, var på kurs hele tirsdagen og hadde ikke hørt om anmeldelsen da Fædrelandsvennen kontaktet han.

— På generelt grunnlag vil jeg si at dette er noe vi ser særdeles alvorlig på. Å tukle med bremser kan få katastrofale konsekvenser, både for de som er i bilen og biler man møter på veien.