Brannvesenet fikk raskt kontroll på branntilløpet tirsdag kveld. Tre personer er nå siktet for ildspåsettelse. Foto: Fotograf Halvor Njerve
Det er helst i hovedsalen og garderobene det har blitt gjort hærverk. Foto: Inger Margrethe Stoveland

— Det er totalt skandale, salen blir ødelagt. Det er en stor operasjon å få det brukbart igjen, sier Inger Margrethe Stoveland.

Hun er prosjektleder tilknyttet fakultet for Kunstfag ved Universitetet i Agder. Fra 8. oktober skal de arrangere «Platform Nord» i det gamle teateret, som den siste tiden har hatt hyppige besøk av uvelkomne. De som har brutt seg inn har blant annet har fylt storsalen med pulver fra flere brannslukningsapparater. Verst er det i hovedsalen og i garderobene, ifølge Stoveland.

Tirsdag kveld var det utrykning fra alle nødetatene etter noen prøvde å tenne på en dør i huset som ligger vegg i vegg med det gamle teateret.

— Nå skal ikke vi bruke hele bygget, men med tanke på fremtidig bruk, er dette veldig synd, sier Stoveland.

Frustrerende

Sand-festivalen og nevnte Platform Nord markerer åpningen av Kristiansand teater, som har vært stengt for publikum siden Kilden ble Kristiansands hovedscene tilbake i 2011. Arrangementene vil ikke lide under hærverket, og Stoveland roser kommunen som har ryddet opp raskt i bygget, hvor hun sier det vil bli mye aktivitet mellom 8. og 11. oktober.

— Timingen rundt dette og at vi ikke vet hvor de som driver hærverk kommer inn, er frustrerende. Vi har mye som skal inn under symposiet og som må ivaretas, sier Stoveland.

Spikrer vinduene

Erik Søderlind i Kristiansand kommune leier ut det gamle teateret til arrangementene som skal inn den kommende perioden. Han sier de har gjort flere sikkerhetshensyn etter de stadige innbruddene den siste tiden.

— Vi har satt på plater over vinduene og kjettinger på dørene. Det er ikke så mye mer utover det vi kan gjøre, sier Søderlind, som forklarer at de har brutt seg inn gjennom dører og vinduer tidligere.

— Vi spikret først igjen vinduene i førsteetasje, så tok de seg opp og inn via andreetasjen.

Kommunen har leid inn et rengjøringsfirma for å fikse opp igjen og å få opp igjen pulveret som har blitt sprayet utover, forklarer Søderlind, som sier det nå er en forsikringssak og at han ikke har oversikt over hvor mye opprydningen har kostet.

- Håper det slutter

Kjetil Nordhus er festivalleder for Sørveiv og prosjektleder i Sørf, det sørnorske kompetansesenteret for musikk. Sørveiv skal arrangeres i teateret den 6. og 7. november.

— Etter hærverket i hovedsalen var gjort, var vi redde for at hele åpningen skulle bli avlyst. Det ble en forsikringssak, så det skal ikke ha noe å si for oss, sier Nordhus, som sier han har forstått det som om at det har vært folk i bygget ganske hyppig den siste tiden.

— Det er veldig skuffende når folk er inne for å gjøre hærverk. Vi vet alle hvor demotiverende det kan være når man har jobbet med noe, sier Nordhus.

Han var oppgitt etter tirsdagens hendelse hvor flere personer satt fyr på en dør i bygget i direkte tilknytning til teateret.

— Vi må håpe at det slutter nå, sier Nordhus.